Veći rizik iz Srbije

Hrvatska ukida samoizolaciju za građane BiH bez obzira na odluku EU

"Preporuke su preporuke. Teško je opravdati činjenicu da smo imali 25, 26 unosa virusa iz Srbije s kojom se otvaramo i 8 unosa iz BiH gdje bismo trebali držati zatvorene granice", kazao je Božinović.
Vijesti / Flash | 30. 06. 2020. u 11:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović komentirajući najavljeno ukidanje obvezne samoizolacije za osobe koje ulaze iz Bosne i Hercegovine kazao je kako se odluka EU o otvaranju granice prema državama očekuje tijekom današnjeg dana.

"Mi smo i kao još uvijek zemlja predsjedatelj bili uključeni u te razgovore. EU ima namjeru otvoriti se prema 15-ak država, među njima su Srbija i Crna Gora. Što se Hrvatske tiče, mi ćemo na tom popisu imati i Bosnu i Hercegovinu. Znate da smo imali uvoz virusa proteklih dana iz tih zemalja, ali on je bio nekoliko puta veći iz Srbije nego iz BiH", pojašnjava Božinović za N1.

Kazao je kako je ono što je bitno da u Hrvatskoj imaju žarišta koja su pod kontrolom.

"Nije neočekivano ni da rastu brojevi ne samo u Hrvatskoj, rastu brojevi nozaraženih u Europi. Prema svemu sudeći, to su blaže kliničke slike", ističe.

Na pitanje hoće li Hrvatska svejedno otvoriti granicu s BiH, čak i ako se BiH ne nađe u preporukama Europske unije, odgovara:

"Preporuke su preporuke. Teško je opravdati činjenicu da smo imali 25, 26 unosa virusa iz Srbije s kojom se otvaramo i 8 unosa iz BiH gdje bismo trebali držati zatvorene granice", kazao je Božinović za N1.

Podsjetimo, u ponedjeljak je u Bosni i Hercegovini 128 osoba bilo pozitivno na testiranju od koronavirusa, čime je porastao broj zaraženih u odnosu na nedjelju kada je takvih bilo 108 slučajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close