Bariša Čolak

Bošnjački nacionalni interes je da i dalje Hrvatima biraju člana Predsjedništva

Vijesti / Flash | 06. 05. 2017. u 12:50 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su izaslanici iz Kluba bošnjačkog naroda pokrenuli proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona koje su u parlamentarnu proceduru uputili hrvatski izaslanici, jasno je kako će zadnju riječ o ovom pitanju dati Ustavni sud, no i dalje je apsolutno neizvjesno što će se događati ukoliko se Izborni zakon u kontekstu Doma naroda ne promjeni u iduća dva mjeseca.

Tada naime ističe rok koji je Ustavni sud postavio za izmjene osporenih članaka Izbornog zakona, a koji se tiču federalnog Doma naroda. Hrvatski političari ističu kako je u tom slučaju moguće da se ponište dva članka Izbornog zakona zbog čega bi bila upitna implementacija izbornih rezultata u federalni Dom naroda, a nakon toga i sve ostale aktivnosti, piše Dnevni list.

Reakcije koje su uslijedile nakon bošnjačkog poteza nisu dale odgovor na ovo pitanje, pri čemu su hrvatski predstavnici jasno upozorili kako im nije logično da je vitalni nacionalni interes Bošnjaka spriječiti legitimno predstavljanja kako u Dom naroda Parlamenta Federacije, tako i u Predsjedništvu BiH, a što se hrvatskim prijedlogom pokušalo osigurati.

Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda i izaslanik u Klubu Hrvata kazao je, gostujući u Temi dana na BHRT-u kako se ovdje radi o prijedlozima koji su već odavno poznati i oko kojih se već dugo razgovara, dodavši kako u slučaju da je zakon i prihvaćen to ne bi značilo da se na isti ne bi mogli ulagati amandmani u Zastupničkom domu. Time je odbacio kritike bošnjačkih političara na žurnost procedure, istaknuvši i kako bi bio presretan da su kolege, a posebice iz SDA, dali neke prijedloge i amandmane. No, to se nije dogodilo te je sada, kazao je, na sceni gubljenje vremena, najmanje dva mjeseca, a možda i više.

Nema vremena

''Mi zaista više nemamo vremena i htjeli smo da se prijedlog izmjena Izbornog zakona nađe u parlamentarnoj proceduri da o tomu razgovaramo i da konačno riješimo ovo pitanje'', poručio je Čolak.

Kada je u pitanju potez Kluba Bošnjaka, Čolak je kazao kako je očekivao da se u Parlamentu na detaljan način pristupi rješavanju ovog pitanja u smislu argumentacije.

''Mislim da nije dovoljno reći mi to ne prihvaćamo'', kazao je on, istaknuvši kako potezanje vitalnog nacionalnog interesa ne može razumjeti.

''Jer sada ispada, a ja to ne želim prihvatiti, kako je bošnjački vitalni nacionalni interes da i dalje Hrvatima biraju člana Predsjedništva i značajan broj izaslanika'', upozorio je Čolak.

Kopirati
Drag cursor here to close