Ugljanin

Bošnjaci u Srbiji traže treće rješenje

Vijesti / Flash | 30. 08. 2016. u 13:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da u Srbiji postoji neprijateljski odnos prema Bošnjacima, zbog kojeg će se Bošnjačko nacionalno veće obratiti predstavnicima Vlade Srbije i međunarodne zajednice kako bi počelo rješavanje pitanja te nacionalne manjine.

Ugljanin je, na konferenciji za medije, rekao i da će pozvati predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, kako bi nastavili razgovor započet prije dva mjeseca.

"Ja sam predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u ovoj državi, biran na direktnim neposrednim izvorima. Ja sam za Bošnjake isto ono što je bilo koji, da l' predsjednik Skupštine, Vlade ili Srbije, za srpski narod u Srbiji. Svi smo mi birani direktno, neposredno, i imamo obvezu razgovarati kako bismo spriječili negativne pojave i kako bismo našli zajedničko rešenje", rekao je Ugljanin, navodi Tanjug.

Prema njegovim riječima, Bošnjačko nacionalno vijeće ne može dopustiti da pojedine stranke zbog jednog ministarskog mjesta ili zbog nekoliko državnih tajnika, osobne ili stranačke pozicije, "prodaju" bošnjačke nacionale interese.

"Bošnjačko nacionalno vijeće je tu da svaku stvar nazove pravim imenom", rekao je Ugljanin i precizirao da će tražiti da se Bošnjacima osigura prava koja su im zajamčena ili će tražiti "treće rešenje" uz posredovanje međunarodne zajednice.

Ugljanin je istaknuo kako se nedavni incidenti na nogometnom stadionu u Novom Pazaru između navijača Crvene zvezde i Novog Pazara, kao i zajednička vježba pripadnika policije Srbije i Republike Srpske, događaju kako bi se skrenula pažnja s problema Bošnjaka.

Među tim problemima naveo je, kao i više puta ranije, tešku ekonomsku situaciju, "nelegitiman" akcijski plan za manjine u koji, tvrdi, nisu ugrađene obveze države prema Bošnjacima, neadekvatnu zastupljenost Bošnjaka u policiji, sudstvu i tužiteljstvu.

"Još nije započeo razgovor s legitimnim bošnjačkim predstavnicima o redefiniciji političkog sustava Srbije i autonomiji Sandžaka o čemu su se građani već izjasnili još 1991. kao preduvjet za političku egzistenciju Bošnjaka u zemlji", dodao je.

Ugljanin je incidente na stadionu ocijenio kao novi val izljeva "šovinističke, rasne i nacionalne mržnje srpskih ekstremista prema Bošnjacima u svojstvu takozvanih Zvezdinih navijača pod zaštitom državnih policijskih snaga".

Aktualna događanja su "podvala državnog vrha", optužuje Ugljanin i tvrdi da država "preko svojih privatnih Bošnjaka" i preko svojih nogometnih klubova opravdava dovođenje velikih policijskih snaga koje blokiraju Novi Pazar i stvaraju prividnu sliku izvanrednog stanja te krše osnovna prava slobode kretanja.

"Sve to predstavlja organizirano skretanje pažnje sa suštine problema", zaključio je Ugljanin.

Kopirati
Drag cursor here to close