Iako je bilo planirano

Bošnjaci neće ni da raspravljaju o ustavnosti 1. ožujka

Vijesti / Flash | 01. 12. 2016. u 10:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je bilo planirano, članovi Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma parlamenta BiH nisu se jučer izjašnjavali o zahtjevu zastupnika NS RS za ocjenu ustavnosti 1. ožujka kao Dana neovisnosti BiH jer su zastupnici iz RS nakon zahtjeva bošnjačkih političara da se taj zahtjev odbaci kao neosnovan napustili sjednicu.

Raspravu po ovoj točki zatražio je Ustavni sud BiH, kojem su zastupnici NS RS i podnijeli apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. ožujka Danom neovisnosti RBiH, a to je uobičajena praksa da se nadležna komisija i parlament BiH izjasne o apelacijama koje se odnose na njih. Problem je nastao na samoj sjednici Komisije, kada su Šefik Džaferović, zastupnik SDA, i Damir Arnaut, zastupnik SBB BiH, u suštini zatražili da Komisija donese odluka da je zahtjev RS neosnovan, što dosad nikada nije bio slučaj jer je posao Ustavnog suda BiH da odlučuje o osnovanosti nakon zahtjeva, pišu Nezavisne.com

"Prvi put se dogodilo nešto ovako. Princip je bio dosad da se glasuje da je apelacija podnesena u skladu s Ustavom i od strane ovlaštenog predlagača", rekao je Lazar Prodanović, član Ustavnopravne komisije, koji je zajedno s Aleksandrom Pandurević, zastupnikom SDS-a, napustio sjednicu Komisije.

Prodanović kaže da je loša poruka za BiH da se Komisija uvlači u ovakve stvari, pitajući se kako može biti osnovana apelacija o Danu RS, a ne može biti zahtjev Ustavnog suda da se daju odgovori na navode zastupnika iz RS. Na samoj sjednici Pandurević je rekla da je Zakon o 1. ožujku donesen bez jednog konstitutivnog naroda, a nakon što je napustila sjednicu istaknula je da je Arnaut kao predsjedavajući Ustavnopravne komisije zloupotrijebio poziciju.

"Napustili smo sjednicu Ustavnopravne komisije jer Arnaut uporno zloupotrebljava poziciju i pokušava napraviti praksu da Komisija donese zaključak kakav nikad nije donijela kada je riječ o zahtjevu Ustavnog suda BiH da se izjasnimo o određenim apelacijama. Naš stav je bio da mi ne trebamo ulaziti u meritum", rekla je Pandurević. Izjašnjavanje po zahtjevu Ustavnog suda o apelaciji zastupnika NS RS odgođeno je za narednu sjednicu Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma parlamenta BiH.

Podsjećanja radi, još 17. studenog Ustavnopravna komisija Doma naroda usvojila je mišljenje koje će biti dostavljeno Ustavnom sudu BiH o zahtjevu zastupnika NS RS, u kojem se navode činjenice ko je i kada donio navedeni zakon. I na jučer održanoj sjednici Arnaut, kao predsjedavajući Komisije, podsjetio je da je konstatirano da je zakon o 1. ožujku donijela Skupština RBiH 28. veljače 1995. godine, a da je ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. ožujak proglašava Danom BiH i praznikom potpisao predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović 6. ožujka 1995. godine.

Nezavisne novine podsjećaju da su zastupnici NS RS 11. listopada uputili su apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti zakona o proglašenju 1. ožujka Danom neovisnosti BiH. Kako je obrazloženo, taj zakon donesen je bez predstavnika srpskog naroda i taj dan isključivo je vezan za Bošnjake i Hrvate.

S druge strane, Bošnjaci svoje uporište o ustavnosti ovog zakona nalaze u članu Ustava BiH koji kaže da svi zakoni, propisi i sudski poslovnici koji budu na snazi na teritoriji BiH kada Ustav stupi na snagu ostaju na snazi dok nadležno tijelo BiH ne odredi drugačije.

Kopirati
Drag cursor here to close