Izbori u Stocu

Bošković: Inicijativa će uraditi sve da opet prekine izbore

Vijesti / Flash | 16. 02. 2017. u 07:37 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Stocu će se u nedjelju održati ponovljeni izbori, a samo tri dana uoči toga, puno je nepoznanica i napetosti, te se strahuje i od novih incidenata. Načelnik općine Stolac i kandidat HDZ BiH za načelnika Stjepan Bošković kaže kako se u Stocu svi spremaju za izbore, ''ali netko da ih provede, a netko da ih prekine'.

"Imate Inicijativu koja je prekinula izbore 2. listopada i oni će raditi sve da ih prekinu i 19. veljače. Postoji nekoliko scenarija za prekidanje izbora, a jedan je da se napuste birački odbori. Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH se sa Općinskim izbornim povjerenstvom priprema za to. Nadam se da ti scenariji neće uspjeti i da će izbori biti provedeni", rekao je Bošković za Dnevni list.

On smatra da će Bošnjaci Stoca izaći na izbore i boriti se za vijećnike u Općinskom vijeću koji sutra mogu biti značajan politički faktor.

U SIP-u nemaju saznanja oko spomenutih scenarija za prekid izbornog procesa.

"Mi nemamo tih saznanja. Sve aktivnosti teku po planu i pozivamo sve sudionike da se izbori provedu na fer i korektan način", kazala je glasnogovornica SIP-a BiH Maksida Pirić.

Ona napominje da je formiran stožer za sigurnost kao i za svake izbore, te da ga čine predstavnici sigurnosnih agencija koji će brinuti o sigurnosnom aspektu. Također, na svakom biračkom mjestu, kao i u Općinskom izbornom povjerenstvu nalazit će se po jedan službenik SIP-a koji će nadzirati i koordinirati rad.

Iz Općinskog izbornog povjerenstva Stolac kažu da se provode obuke i da se na prekjučerašnju obuku od oko 200 osoba, koji trebaju biti u biračkim odborima ili koji su zamjene, nije javilo tek njih 14. Navode da se obučavaju rezervni članovi koji bi u slučaju problema mogli biti imenovani kao zamjena.

Od bivšeg kandidata Inicijative za Stolac Salmir Kaplana novinari Dnevnog lista nisu uspjeli dobiti informacije o tome je li odluka o bojkotu izbora, koji je najavila Inicijativa, konačna kao ni komentar na optužbe Boškovića.

Iz Stoca stižu informacije kako je jedan dio stolačke SDA protiv bojkota izbora i da na terenu rade s ljudima kako bi se izašlo na birališta. Središnjica SDA prepustila je stolačkom općinskom odboru da donese konačnu odluku o tome hoće li bojkotirati izbore. Konačnu odluku o tome, SDA Stolac bi trebala donijeti u četvrtak navečer.

Podsjetimp, SIP BiH je sredinom siječnja donijelo odluku o poništavanju izbora u Stocu od 2. listopada, kada je izborni proces prekinut zbog niza incidenata. Na ponovljenim izborima u Stocu bit će dva kandidata za načelnika i to Stjepan Bošković (HDZ BiH) i Mato Komšić (Socijaldemokratska fronta).

Kopirati
Drag cursor here to close