RS

Bosić: Nema uvjeta za sastanak šestorke

Vijesti / Flash | 16. 06. 2012. u 12:38 S.S.
Kopirati

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić obavio je konsultacije s liderima političkih stranaka u BiH na osnovu kojih je došao do zaključka da još ne postoje uvjeti da se zakaže sastanak predsjednika šest vodećih političkih stranaka, čiji domaćin je trebalo da bude SDS.

Na tom sastanku je trebalo da se riješi pitanje odluke Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci", odnosno način izbora članova Predsjedništva BiH. Govoreći na javnoj tribini u Višegradu, koju je sinoć organizirao OO SDS, na temu Politička i ekonomska situacija u BiH, Bosić je rekao da još nije moguće sazvati sastanak predstavnika političkih stranaka, "jer se trenutno ne zna tko su partneri u Federaciji BiH".

"Nakon obavljenih konsultacija došao sam do saznanja da se i dalje ne zna tko čini parlamentarnu većinu na nivou BiH, odnosno da li su u njoj SDA ili Savez za bolju budućnost", rekao je Bosić, dodajući da neće sazvati sastanak "šestorke" ukoliko nema jasnih naznaka da će biti riješeno preostalo pitanje, koje se tiče presude suda u Strazburu u slučaju "Sejdić - Finci."

Na internet stranici SDS-a je navedeno i da je Bosić ovom prilikom naglasio da su srpske stranke suglasne da se to pitanje riješi tako što će se član Predsjedništva BiH iz RS-a birati direktno, na izborima, a partneri u Federaciji BiH treba da postignu dogovor oko izbora druga dva člana u Predsjedništvu BiH.

"Sve dok se ne zna koje bošnjačke stranke su članovi skupštinske većine i na koji način će partneri u Federaciji BiH birati članove Predsjedništva nema uvjeta za zakazivanje sastanka 'šestorke'", ponovio je Bosić. Kazao je da se kriza u Federaciji BiH "komplicira i za sada ona ne utječe na Republiku Srpsku".

Govoreći o predstojećem sastanku u Briselu, Bosić je rekao da će sastanka biti i da su pozivi već uručeni. "Taj sastanak će biti posvećen uspostavljanju mehanizma koordinacije unutar BiH na putu ka Europskoj uniji (EU), što znači kako da različiti nivou vlasti u BiH koordiniraju i nađu jedinstven stav na putu ka EU", rekao je Bosić.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.