U potpunosti očišćena

Bosanski Petrovac prva općina bez mina u USŽ

Veliki dio područja zauzima borova šuma koju je deminiranja moguće obnavljati, eksploatirati i promovirati eko turizam.
Vijesti / Flash | 14. 09. 2018. u 16:50 Bljesak.info
Kopirati

Na području Oštrelja, koji je udaljen 13 kilometara od Bosanskog Petrovca u Unsko-sanskoj županiji, deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) – “Livno B” i “Bihać B”,obavili su zadatak na ukupnoj sumnjivoj površini od 898,911 m2. 

Metodom oslobođanja zemljišta i deminiranja ciljane minski sumnjive površine (Land Release), ovo područje je reducurano u površinu veličine 9.051 m2 ili 1,0 posto od ukupne sumnjive površine, priopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite. 

Riječ je o novom konceptu tretiranja minski sumnjive površine usklađenim s Međunarodnim standardom za humanitarno deminiranje da se na što ekonomičniji i efikasniji način i u što kraćem vremenskom roku korisnicima vrati na upotrebu što više sumnjive površine, a očiste samo ona područja koja potvrđeno sadrže minsko-eksplozivna sredstva.  

Zadatak "Oštrelj" nalazio se uz magistralnu putnu komunikaciju Bosanski Petrovac - Drvar, neposredno uz lijevu i desnu stranu puta. Na ovom području nalazi se veći broj vikendica lokalnog stanovništva, kao i skijalište Oštrelj.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ljetnom periodu velika je posjećenost tom području zbog spomenika iz predratnog perioda tako da je lokalnoj zajednici bio proritet da se ovo područje očisti od mina, a sve s ciljem razvoja turizma na ovom izletištu. 

Veliki dio područja zauzima borova šuma koju je deminiranja moguće obnavljati, eksploatirati i promovirati eko turizam. 

Završetkom deminerskog zadatka općina Bosanski Petrovac je postala prva općina bez mina u Unsko-sanskoj županiji i jedna od rijetkih u Federaciji BiH.

Kopirati