Pavo Barišić

Bosanac u Vladi RH: Novi hrvatski ministar optužen za plagijat

Vijesti / Flash | 20. 10. 2016. u 15:35 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska je dobila novu vladu na čelu sa premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je u tom svojstvu danas u Bruxellesu. Plenković prisustvuje Summitu šefova država i vlada zemalja članica EU, dok mu kod kuće ne prestaju napadi na ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića, koji praktično još nije ni preuzeo dužnost.

O Barišiću su se ovih dana oglašavali mnogi pojedinci i mediji u negativnom kontekstu, pa se čini da je on najslabija karika u Plenkovićevoj vladi, a među najozbiljnijim optužbama bila je ona da je plagirao stručni rad, prenijela je HRT.

Iako ga je Dragan Primorac smijenio nakon što je otkriveno da je pokušao dvostruko naplatiti dnevnice, Barišić tvrdi da nikada u životu nije dvostruko naplatio nalog ili dnevnice. Tjednik Novosti je otkrio prijavu protiv novog ministra jer je u radu navodio rečenice drugih autora bez citiranja, no te optužbe Barišić opovrgava.

Barišić najavljuje konferenciju za novinare na kojoj će, kako kaže, odbaciti niz optužbi izrečenih na njegov račun, a u međuvremenu novinarima u Zagrebu je rekao da ih apsolutno sve odbacuje. Pavu Barišića, znanstvenog suradnika sa Instituta za filozofiju u Zagrebu, kojem je Andrej Plenković odlučio povjeriti resor obrazovanja i znanosti, kritizirao je jučer na Saboru SDP-ovac Željko Jovanović.

Jovanović, koji je bivši ministar obrazovanja, rekao je da je Barešić otpušten s pozicije direktora Instituta za filozofiju zbog financijskih netransparentnosti, razriješen s pozicije pomoćnika ministra znanosti 2006. zbog dvostrukih dnevnica i slučaja o kojem je 2008. pisao Jutarnji list, da je Barišić predavao 19 sveučilišnih kolegija na četiri fakulteta. Da afere koje se vezuju za novog ministra obrazovanja treba raščistiti, smatraju i ostali bivši ministri u tom resoru.

"Grozno mi je kada čujem da se afere koje zvuče strašno opravdavaju domoljubljem i europejstvom. Nedovoljno je reći da ih odbacuje, afere se trebaju raščistiti", rekao je bivši ministar Hrvoje Kraljević.

Izbor Pave Barišića ne smatra pogodnim ni Gvozden Flego, s obzirom na to da je, kako kaže, povezan s brojnim skandalima - od optužbi za financijske malverzacije do prijave za ključni akademski prekršaj, plagijat.

"A s obzirom na to da HDZ u svojim redovima ima znatno kompetentnije osobe za taj strategijski posao, otvara se strah da su dužnosti u Ministarstvu znanosti opet sredstvo za zadovoljavanje nekih interesa mimo supstancijalnih potreba znanosti i obrazovanje", kaže on, za Jutarnji list. Jučer je u javnost procurila i prijava protiv Pave Barišića, koju spominje Flego, a odnosi se na plagiranje više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora u članku objavljenome u časopisu Synthesis Philosophica. Prijava datira iz veljače 2011, potpisuju je četiri profesora i znanstvneika (Tomislav Bracanović, Pavel Gregorić, Tomislav Janović i Davor Pećnjak), a osim Odboru za etiku i znanost, adresirana je na 20 adresa hrvatskih akademskih institucija te Ministarstvo znanosti.

“Do danas nismo dobili odgovor", potvrdili su podnositelji te prijave. Predsjednik Odbora za etiku u znanosti, akademik Vlatko Silobrčić, tvrdi da u rukama nije imao taj predmet, budući da je predsjednik Odbora postao prije dvije godine. O izboru Barišića akademik Silobrčić pak kaže: "Ako postoji i najmanja sumnja za nekoga tko ide na javnu funkciju, onda se on ne može prihvatiti te javne funkcije dok sumnje nisu otklonjene".

Smeta mu, rekao je, i to što se o ministru obrazovanja odlučivalo u zadnjem trenutku kao da su znanost i obrazovanje u Hrvatskoj "najuređenija oblast na svijetu pa je ministar neka nevažna figura". S druge strane. Barišić je jučer optimistično najavio da želi nastaviti započete reforme u obrazovanju. "Učinjen je ogroman napor u proteklom razdoblju. Obrazovna reforma jedan je od ključnih prioriteta. Spreman sam računati na sve koji su radili na tome", rekao je Barišić. U obranu Barišića na Saboru je stao i Plenković, koji je rekao da je Barišić dobar "domoljub i europejac" i da vjeruje da će on biti dobar ministar.

Kopirati
Drag cursor here to close