Opozicija u RS-u

Borenović: Dodikov diktatorski napad na institucije; Govedarica se spreman i pobiti

Vijesti / Flash | 29. 08. 2017. u 17:10 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović ocijenio je da je najava vladajuće većine u Republici Srpskoj da će tražiti smjenu glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote klasični napad na Glavnu službu za reviziju javnog sektora RS-a, koju vlast u RS-u ne kontrolira.

''Ovo je diktatorski, autokratski napad na institucije, a samim tim i građane. Negira se ustav, zakoni i akti RS-a, što je za svaku osudu'', ustvrdio je Borenović, ne isključujući mogućnost i izvanparlamentrane borbe protiv takvih pojava u RS-u, ukoliko, kako kaže, u parlamentu RS-a ne bude prihvaćena rasprava o životnim pitanjima građana, koje je opozicija inicirala kroz više interpelacija.

Borenović očekuje da glavni revizor ne podnose ostavku i da nastavi raditi svoj posao profesionalno.

''Vlast RS-a očigledno boli istina o rezultatima ove vlasti'', rekao je Borenović na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banja Luci, podsjetivši da je revizija utvrdila deficit u entitetskom proračunu za 2016.

Smatra neprihvatljivom najavu vladajuće većine u RS-u da neće prihvatiti raspravu u Narodnoj skupštini RS-a o interpelacijama opozicije, koje govore o teškom ekonomskom stanju, kao i stanju u drugim oblastima RS-a.

''Interpelacije su u skladu s Poslovnikom Narodne skupštine RS-a i ovo je negiranje njezinih akata. Nijedan čovjek u RS nema pravo raditi to što radi Milorad Dodik, i on i vladajuća koalicija su protiv RS ako ne žele raspravu o životnim pitanjima građana, među kojima je i pad nataliteta i negativni ekonomski trendovi'', ustvrdio je Borenović, ističući da se potezima vlasti krši i Ustav.

Besmislena je, kaže, bilo kakav rasprava u parlamentu RS-a, ako se nastavi s pravnim nasiljem u RS, smjenom glavnog revizora i negiranjem inicijativa opozicije o važnim pitanjima RS-a.

Govedarica: Spremam sam i se pobiti u NSRS braneći glavnog revizora

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica ustvrdio je u utorak da se spreman ''pobiti u parlamentu RS-a'', boreći se protiv ''diktatorskog ponašanja Milorada Dodika'' i najavljene smjene glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote.

''Napad na glavnog revizora je jedna vrsta presedana, koji ne postoji ni u jednoj suvremenoj državi. Nema potrebe da Šnjegota podnosi ostavku i borit ćemo da ne bude smijenjen u Narodnoj skupštini, u kojoj sam spreman da se u parlamentu, zajedno sa mojim svim kolegama da se pobijem. Jer ovdje se izgleda stvari neće riješavati, a da se nećemo dobro potući u parlamentu. Pa tko bude jači, neka smijeni Šnjegotu'', ustvrdio je Govedarica.

Tvrdi da SDS neće dozvoliti predsjedniku RS-a i SNSD-a Miloradu Dodik, ''da se ponaša kao velmoža'', najavljujući da će boriti protiv takvog ''diktatorskog ponašanja, kako bi RS bila demokratska parlamentarna demokracija, u kojoj će se poštovati vladavina prava i glas naroda''.

Reagujući na današnju najavu predstavnika vladajuće većine, da će biti smijenjen glavni revizor RS-a Duško Šnjegota, Govedarica je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banja Luci rekao da pored primitivizma koje je Dodik danas pokazao to predstavlja i ''uvod u dikataturu'', ali da se on Dodika ne boji.

''Imamo izvanrednu situaciju, koju nažalost izaziva prvi čovjek RS-a, koji treba biti pomiritelj i poziva na jedinstvo'', ustvrdio je Govedarica. Naveo je da ni u jednoj zemlji u svijetu nije zabilježeno da vlast napada neovisnu instituciju revizije. Tvrdi da Dodik govori o NATO savezu, iako BiH nitko ne zove u taj vojni savez, jer nema ništa drugo ponuditi građanima.

Naveo je i da se predsjendik RS-a treba stidjeti svoje izjave da ''neki pojedinci u Hercegovini sami pale vatru u šipražju da bi iznikla trava za ispašu stoke''.

Lider SNSD-a je danas najavio da SNSD, DNS i SP neće glasovati da se interpelacije opozicije o teškom stanju ekonomije, zdravstva i drugih oblasti u RS-u nađe na dnevnom redu parlamenta, ustvrdivši da je na sva ta pitanja odgovoreno kroz godišnje i periodične izvještaje Vlade i javne debate.

Tvrdi da se vlast ne plaši razmatranja tih interpelacija, te da su sasvim drugačiji podaci institucija RS-a, koji govore o povećanim prihodima za 40 milijuna KM u proračunu RS-a bez intervencije međunarodnih financijskih institucija.

Dodik je najavio i smjenu glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote, koga je optužio da pokušava raznim tendecioznim informacijama uveesti javnost u zabludu u vezi s određenim činjenicama.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a je nedavno objavila konsolidirani financijski izvještaj za korisnike proračuna RS-a za 2016., u kojem je navedeno da je nepokriveni deficit proračuna RS-a iznosio najmanje 175,6 milijuna KM, a da su proračunski korisnici stvorili za najmanje 118 milijuna KM veće obaveze od raspoloživih sredstava.

Kopirati
Drag cursor here to close