UN upozorava

Borci i oružje iz Rusije i dalje stižu u Ukrajinu

Vijesti / Flash | 09. 12. 2015. u 14:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljudstvo i naoružanje iz Rusije i dalje stiže na pobunjeni istok Ukrajine, objavio je UN u izvještaju i naveo da je u 20 mjeseci sukoba poginulo više od 9.100 ljudi.

Ubojstva, mučenja i bezakonje još uvijek prevladavaju u spornoj regiji, navodi se u izvještaju visokog povjerenstva UN-a za ljudska prava. Primirje iz kolovoza dovelo je do znatnog smanjenja sukoba, pogotovo zbog povlačenja teškog naoružanja ukrajinske vojske i naoružanih grupa s fronta, navodi UN, ali upozorava na nova gomilanja snaga i opreme.

"I dalje se, međutim, dopremaju municija, naoružanje i borci iz Rusije na teritorij pod kontrolom naoružanih grupa, pa situacija ostaje zapaljiva", piše u izvještaju.

"Nastavlja se priliv stranih boraca, u nekim slučajevima umirovljenih vojnika iz Rusije, kao i doprema oružja", rekao je Gianni Magazzeni, šef odjela za Amerike, Europu i središnju Aziju UN-ova ureda za ljudska prava.

Po novim podacima UN-a, više od 9.000 osoba ubijeno je od početka sukoba na istoku Ukrajine u travnju 2014. Ukupan broj žrtava iznosi najmanje 9.098 a ranjenih je 20.732, a taj broj uključuje civile, pripadnike oružanih snaga i pripadnike oružanih grupa.

Između 16. kolovoza i 15. studenog, tijekom razdoblja koje izvještaj pokriva, bilo je 47 ubijenih civila te 131 ranjena osoba, kaže UN koji ističe da je "sukob u nekim dijelovima na istoku Ukrajine znatno oslabljena intenziteta". Uzroci najnovijih izgubljenih života su ostaci eksploziva iz rata i improvizirane eksplozivne naprave, piše u izvještaju UN-a.

Kopirati
Drag cursor here to close