Rezultati istrage

Bombaš iz Manchestera dokazano povezan sa ISIL-om

Vijesti / Flash | 24. 05. 2017. u 14:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bombaš samoubojica koji je na koncertu u Manchesteru ubio 22 osobe nedavno se vratio iz Libije, kazala je britanska ministrica unutarnjih poslova, a njen francuski kolega je kazao da je bombaš bio povezan s tzv. Islamskom državom i da je vjerovatno bio i u Siriji.

Ministar unutarnjih poslova Francuske Gerard Collomb rekao je da su britanski istražitelji francuske vlasti informirali da je Abedi vjerovatno bio i u Siriji, izvještava Reuters.

''Mi sada znamo samo ono što su nam britanski istražitelji rekli, da je britanski državljanin libijskog porijekla iznenada, nakon putovanja u Libiju, a zatim vjerovatno i u Siriju, postao radikaliziran i odlučio izvršiti ovaj napad'', kazao je Collomb za BFMTV.

Na pitanje da li on vjeruje da je Abedi imao podršku šire mreže, Collomb je rekao da to još uvijek nije poznato, ali je moguće.

''U svakom slučaju, dokazana je njegova povezanost s ISIL-om'', kazao je Collomb.

Tzv. Islamska država je preuzela odgovornost za napad u Manchesteru, ali postoje kontradiktornosti u njihovim navodima o ovoj akciji i manjak bitnih detalja.

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da bombaški napad u Manchesteru pokazuje da se alijansa mora suglasiti na summitu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom da učini više u borbi protiv terorizma.

Terorizam će biti visoko na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka u Bruxellesu, koji dolazi u vrijeme oštrih podijela oko pridružernja koaliciji pod američkim vodstvom koja s bori protiv grupe Islamska država.

''Očekujem da NATO saveznici istupe i usuglase se da učine više u borbi protiv terorizma zbog napada koji se desio u Manchesteru'', izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči summita.

 

Bivši libijski sigurnosni dužnosnik Abdel-Basit Haroun izjavio je u srijedu da je otac bombaša koji je izveo napad u Manchesterskoj areni bio pripadnik grupe povezane s Al-Quaidom u Libiji.

Haroun je kazao da je osobno poznavao Ramadana Abedija, oca Salmana Abedija, i da je stariji Abedi bio pripadnik grupe Libijski islamski borci u 1990-im godinama. Grupa je tada bila povezana s Al-Quaidom.

Iako je grupa raspuštena, Haroun je kazao da je otac kasnije prešao u Selefijski džihadistički pokret, najekstremniju selefijsku grupu koju su slavili i Al-Quaida i Islamska država.

Haroun je kazao da se Abedi, koji je također poznat kao Abu Ismail, vratio u libijsku prijestolnicu Tripoli.

Ramadan Abedi izjavio je u telefonskom razgovoru za Associated Press u Tripoliju da članovi njegove obitelji "nisu fanatici koji se raznose među nevinim ljudima".

 

Kopirati
Drag cursor here to close