Sjednica Vlade

Bolji položaj vatrogascima u HBŽ-u

S obzirom na veliku površinu Hercegbosanske županije i veliki broj požara u posljednjih nekoliko godina iskazala se potreba za licenciranjem vatrogasaca kojih je jako malo
Vijesti / Flash | 11. 06. 2019. u 13:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Vlada HBŽ / Sjednica Vlade HBŽ-a

Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ) 63. sjednici održanoj u utorak donijela je odluke čime poboljšava položaj vatrogasaca u toj županiji.

Tako je donijeta Odluka o odobravanju financijskih sredstava prema Sporazumu o reguliranju međusobnih prava i obveza u svezi izvođenja obuke i polaganja ispita u oblasti vatrogastva. Za izvođenje obuke i polaganje stručnog ispita u oblasti vatrogastva odobravaju se financijska sredstva za školovanje 12 vatrogasaca u ukupnom iznosu od 5.850 KM. Financijska sredstva izvođenja obuke bit će doznačena od Županijske uprave za civilnu zaštitu koja su planirana u Proračunu Uprave civilne zaštite Hercegbosanske županije za 2019. godinu.

Licenciranje vatrogasaca

S obzirom na veliku površinu Hercegbosanske županije i veliki broj požara u posljednjih nekoliko godina iskazala se potreba za licenciranjem vatrogasaca kojih je jako malo, tako da će kroz nekoliko sljedećih godina Uprava civilne zaštite Hercegbosanske županije pokrenuti proces obuke vatrogasaca u svim općinama Hercegbosanske županije, a sve u okviru svojih nadležnosti, priopćeno je iz Vlade.

Također, donijeta je Odluka o odobravanju financijskih sredstava prema Sporazumu o reguliranju međusobnih prava i obveza u svezi polaganja ispita za profesionalnog vatrogasca.

Prema toj Odluci financijska sredstva za školovanje 12 vatrogasaca u ukupnom iznosu 4.800,00 KM namijenjena su za izvođenje obuke i polaganje stručnog ispita za profesionalnog vatrogasca. Financijska sredstva izvođenja obuke bit će doznačena od Županijske Uprave za civilnu zaštitu i planirana su u Proračunu Uprave civilne zaštite Hercegbosanske županije za 2019. godinu.

Donesena je i Odluka o odobravanju financijskih sredstava općinama Hercegbosanske županije iz Tekuće potpore Proračuna Uprave civilne zaštite Hercegbosanske županije za 2019. godinu za pomoć vatrogasnim postrojbama Hercegbosanske županije u ukupnom iznosu od 36.000 KM.

Dugovanja ZZO-a i MIO-a

U razlozima donošenja ove Odluke se navodi, uz ostalo, da je zaštita od požara i vatrogastvo čine sastavni dio jedinstvenog sustava zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nepogoda, a planirana sredstava za pružanje materijalne pomoći za organiziranje vatrogastva, materijalno opremanje, obuku i osposobljavanje vatrogasnih postrojbi u općinama namijenjena su prvenstveno radi sprječavanja, izbijanja i širenja prostornih požara te zaštite ljudi, biljnog i životinjskog svijeta, materijalnih, kulturnih i drugih dobara i okoliša što je za Hercegbosansku županiju od posebnog značaja, priopćeno je.

U dijelu sjednice donijeta je i Odluka o odobravanju financijskih sredstava u iznosu od 10.000 KM iz Tekuće pričuve Ministarstvu rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije u svrhu financijske pomoći Zavodu za javno zdravstvo Hercegbosanske županije za uplatu zaostalih poreza i doprinosa MIO-a, duga dobavljačima i financiranje koeficijenata sukladno Kolektivnom ugovoru zaposlenika u oblasti zdravstva.

Tijekom sjednice donijeta je i Odluka o odobravanju financijskih sredstava u iznosu od 29.500,00 KM, Županijskom nogometnom savezu Hercegbosanske županije iz Livna kao financijska potpora za plaćanje kotizacije za sve selekcije nogometnih klubova u 2019. godini. Sredstva iz ove Odluke isplatit će se iz Proračuna Hercegbosanske županije za 2019. godinu Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa, navode.

15.000 KM za najljepšu Hrvaticu

Temeljem Odluke na sjednici su odobrena i financijska sredstva Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije u iznosu od 15.000,00 KM za isplatu jednokratne novčane potpore udruzi za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini ''Stećak'' za organizaciju šeste revije tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Nakon razmatranja donesena je Odluka o zaključivanju Sporazuma o provedbi zajedničkih javnih nabava. Sudionici Sporazuma u provedbi zajedničkih javnih nabava ovim Sporazumom određuju i ovlašćuju Stručne službe Vlade Hercegbosanske županije za zastupanje svih sudionika Sporazuma u postupcima zajedničkih javnih nabava, priopćeno je.

Vlada je razmatrala i donijela Odluku o davanju suglasnosti za raspisivanje Javnog poziva za prijavu projekata udruga građana za sufinanciranje iz Proračuna Hercegbosanske županije za 2019. godinu. Raspoloživa sredstva za realizaciju ovog Javnog poziva iznose 40.000,00 KM i raspisat će ga Ministarstvo gospodarstvo Hercegbosanske županije.

Usvojena izvješća

Vlada je donijela i Odluku o raspodjeli sredstava iz Programa utroška sredstava „Transfer udrugama Crveni križ i invalidne udruge“ utvrđenog Proračunom Hercegbosanske županije za 2019. godinu u Ministarstvu rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije u iznosu od 20.000,00 KM.

Razmatrano je i primljeno k znanju Izvješće o radu Uprave za pitanje branitelja i stradalnika Domovinskog rata HVO-a za 2018. godinu.

Na sjednici Vlada je razmotrila Informaciju o pregovorima između pregovaračkih timova Vlade Hercegbosanske županije i Sindikata djelatnika MUP-a Hercegbosanske županije, stoji u priopćenju Vlade HBŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close