Budućnost

Bodony: Pariški summit važan je za budućnost Balkana

Vijesti / Flash | 03. 07. 2016. u 12:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Claire Bodony, veleposlanica Francuske u BiH, govorila je u intervjuu za "Avaz" o predstojećem summitu lidera zapadnog Balkana, čiji je sutra domaćin Francuska. Summitu na visokom nivou nazočit će šefovi vlada svih zemalja zapadnog Balkana, a veleposlanica se osvrnula na značaj tog događaja, posebno na njegovu ulogu kada je u pitanju budućnosti Balkana kroz mlade ljude.

Svi ovi događaji, istaknula je, susreti s političkim vlastima, mladim ljudima, poduzećima, civilnim društvom, dokaz su pojačanog interesa koji Francuska ima za zapadni Balkan.

''Predsjednik Republike Francuske ugostit, će u Parizu šefove vlada, svih zemalja zapadnog Balkana radi razgovora o nastavku regionalne integracije. Razgovarat će se posebno o povezanosti prometa i energije, ekonomskom razvoju i sigurnost granica. Povezanost je posebno važna za ekonomski i socijalni razvoj regije. Zemlje zapadnog Balkana su među prvim ekonomskim partnerima BiH. Projekti s područja prometa bit će razmatrani i u funkciji njihove usklađenosti i unutar regije. Zato sve zemlje moraju izraditi i državne strategije za promet koje se usklađuju sa strategijom susjednih zemalja.

Navela je da Pariški summit ističe važnost budućnosti Balkana kroz njegove mlade ljude.

''Mi se istinski nadamo da će u Parizu biti osnovan ovaj ured koji je inspiriran Francusko-njemačkim uredom za mlade, osnovanim 1963., koji je imao za cilj stvaranje veza između mladih ljudi iz obje zemlje. Mladi Balkana trebaju stvoriti svoje mišljenje, oslobađajući se ideja koje su im utuvili u glavu slabi obrazovni sustav ili nakaradni programi'', rekla je francuska veleposlanica u BiH.

Sastanku će nazočiti i europski kreditori, a tema će biti zaduživanje vezano uz infrastrukturu.

''Zaduživanje radi zanimanja jeste davanje izbora za budućnost. U suprotnom, zaduživanje radi plaćanja troškova rada ne može vječno trajati. Ovako će pitanja važna za financijsku ravnotežu zemalja iz regije biti potpuno transparentno obrađena. Na ekonomskom planu, pariški samit bit će prilika da se Francuska i zapadni Balkan bolje upoznaju kako bi razvili poslovne mogućnosti'', rekla je u intervjuu za "Avaz" veleposlanica Francuske u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close