25. obljetnica

BK BiH i prije potpisivanja u Parizu ukazala na proturječja Daytona

Biskupi BK-a BiH poslali su 'Otvoreno pismo potpisnicima i svjedocima Daytonskog sporazuma' dana 8. prosinca 1995. godine, pod naslovom 'Mirovni sporazum sadrži čudna proturječja i pogubne nesigurnosti'
Vijesti / Flash | 14. 12. 2020. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu 25. obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma, koji je potpisan 14. prosinca 1995. godine u Parizu, iz Katoličke tiskovne agencije (KTA) podsjećaju kako je Biskupska konferencija (BK) BiH i prije ovog potpisivanja ukazala na proturječja te, po njihovim riječima, pogubne nesigurnosti Daytonskog sporazuma.

"Biskupi BK-a BiH poslali su 'Otvoreno pismo potpisnicima i svjedocima Daytonskog sporazuma' dana 8. prosinca 1995. godine, pod naslovom 'Mirovni sporazum sadrži čudna proturječja i pogubne nesigurnosti'. Biskupi su, među ostalim, napisali da ih obuzima 'ozbiljna sumnja da na temelju ovako napravljenog mirovnog sporazuma može doista zavladati i potrajati tako poželjan pravedan mir'", priopćeno je iz KTA.

Dodaju kako su biskupi u svom pismu naveli "nekoliko vrlo čudnih proturječja i pogubnih nesigurnosti" ovog sporazuma.

Biskupi su tog 8. prosinca, u svom pismu naglasili kako je očito da ovaj mirovni sporazum, postignut u Daytonu, a koji još treba biti potpisan u Parizu, umjesto silno željena mira unosi novi nemir i nedoumice u pogledu povratka i zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda, u kojima su sadržana vjerska i etnička prava i slobode svih stanovnika Bosne i Hercegovine.

"Kao biskupi katoličkih vjernika, o čijoj se budućnosti također radi u ovom sporazumu, s pravom očekujemo da se svi odgovorni faktori i institucije - međunarodni i domaći, koji su sudjelovali u kreiranju ovog mirovnog sporazuma za BiH, odlučno obvežu na ispravljanje nepravdi i ostvarenje što pravednijeg mira za sve miroljubive stanovnike ove zemlje", naglasili su biskupi.

"Kao službeni predstavnici Katoličke Crkve u jednom od tri konstitutivna naroda BiH, u hrvatskom narodu, i ovaj put izražavamo svoju spremnost da i sami pomognemo u ostvarivanju svih konstruktivnih i provedivih rješenja ovog užasnog rata i u uspostavljanju istinskog mira na području naše Biskupske konferencije, odnosno na području cijele Bosne i Hercegovine", napisali su biskupi Biskupske konferencije, 8. prosinca 1995. godine, u svom Otvorenom pismu potpisnicima i svjedocima Daytonskog sporazuma, prenosi KTA.

Kopirati
Drag cursor here to close