Bez pravde nema pomirenja

Bivši tužitelj Haškog suda Kenneth Scott u Mostaru: Kazne Prliću i ostalima će biti barem potvrđene

"Zakon o udruženom zločinačkom pothvatu dobro je ustanovljen u međunarodnom zakonodavstvu. Ne vidim u tome nikakav problem. Ipak, ne mogu predvidjeti što će suci reći, ali zakon je jasan, dokazi su jaki", smatra Scott.
Vijesti / Flash | 09. 11. 2017. u 00:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Haški tribunal - koliko su presude izrečene u Međunarodnom sudu pravde u Haagu doprinijele ispunjavanju pravde i pomirenju u regiji bivše Jugoslavije” bila je tema tribine koju je u Mostaru organiziralo Udruženje građana Mostarski krug.

Gost tribine je bio bivši tužitelj Haškog suda Kenneth Scott, javnosti trenutačno najzanimljiviji kao tužitelj u slučaju Prlić i ostali.

Za Scotta dvojbe nema - kazne u slučaju "Prlić i ostali" bit će barem potvrđene, premda je tužiteljstvo za dio haške šestorke: Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića tražilo maksimalne kazne od 40 godina.

"Optimističan sam kad je riječ o presudi. Vjerujem da će kazne biti povećane", kaže Scott za FTV. Kazne izrečene u nepravomoćnoj presudi u svibnju 2013. godine, za Scotta nisu, kako je naveo, odgovarajuće za zločine koji su počinjeni.

No, ono što vjeruje, kaže, i da će šestorka biti proglašena krivim za udruženi zločinački pothvat.

"Zakon o udruženom zločinačkom pothvatu dobro je ustanovljen u međunarodnom zakonodavstvu. Ne vidim u tome nikakav problem. Ipak, ne mogu predvidjeti što će suci reći, ali zakon je jasan, dokazi su jaki", smatra Scott.

Ipak, Scott nije želio komentirati što bi presuda značila za odnose unutar BiH, te BiH i Hrvatske. Osobno je razočaran, ističe, onim što čuje, a to je da u zemlji nema više napretka, te da tenzije i podjele još postoje.

"Bez pravde nema pomirenja, a to je srž rada i Haškoga suda", poručio je Scott u Mostaru.

 

“Ispostavilo se da je Franjo Tuđman u svojim uredima snimao neke od svojih sastanaka. To predstavlja jak dokaz, kada imate transkripte sastanaka Tuđmana i Bobana s Prlićem. Tako smo dokazali da je Hrvatska bila agresor, sudionik UZP. Dokazali smo da nije HVO branio svoju zemlju, i oborili smo tezu gdje je HVO govorio da su branili BiH, kroz sudjelovanje Hrvatske dokazali smo da je ovo bila agresija", kazao je Scott.

Kopirati
Drag cursor here to close