Adrian Nastase

Bivši rumunjski premijer pokušao samoubojstvo nakon presude za korupciju

Vijesti / Flash | 21. 06. 2012. u 08:43 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliki sati nakon presude za korupciju, bivši premijer Adrian Nastase u srijedu je pokušao izvršiti samoubojstvo, javlja AP. Rumunski mediji su objavili da je Nastase pucao sebi u vrat.

Nastase je hospitaliziran, a liječnik Serban Bradisteanu rekao je da otežano govori te da će vjerojatno morati na operaciju.

Vrhovni rumunski sud u srijedu mu je potvrdio zatvorsku kaznu od dvije godine zbog korupcije. Nastase je sad najviši političar koji je osuđen na zatvor od pada komunizma 1989. godine. Vrhovni sud prihvatio je neke elemente Nastaseove žalbe, ali je potvrdio prethodnu presudu.

Nastase je rumunjski premijer bio od 2000. do 2004., a tužiteljstvo je dokazalo da je iz proračuna za 2004. nestalo dva milijuna dolara kojima je financirana njegova predsjednička kampanja. Izbore je tada izgubio od Traiana Basescua koji je i danas rumunski predsjednik.

Osuđeni Nastase tvrdi da nije kriv i da je to politički proces. Transparency International, organizacija koja ocjenjuje korumpiranost u državama, Rumunjsku smatra trećom po korumpiranosti u EU-u, iza Grčke i Bugarske.

Kopirati
Drag cursor here to close