Bivša žena ubojice tvrdi: Bio je mentalno nestabilan i nasilan

Vijesti / Flash | 13. 06. 2016. u 07:07 Z.S.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napadača, koji je u gay klubu u Orlandu ubio 50 ljudi, dva je puta provjeravao njegov poslodavac i nije našao ništa sumnjivo, objavila je tvrtka.

Zaštitarska tvrtka G4S priopćila je da je Omar Mateen, američki državljanin i sin imigranata iz Afganistana, za njih radio od 2007.

"Mateen je sigurnosno provjeren kada je došao u kompaniju 2007. i provjera nije upućivala na ništa sumnjivo", rekla je glasnogovornica tvrtke. "Provjera je ponovljena 2013. s istim rezultatom", dodala je.

G4S je 2013. dobio informaciju da je Mateena istraživao i FBI, ali je istraga zatvorena, istaknula je. Tvrtka nije imala nikakvih saznanja o vezama Mateena i terorističkih aktivnosti, kao ni o tome je li FBI provodio nove istrage, rekla je glasnogovornica.

Bivša Mateenova supruga izjavila je da je Mateen bio emotivno i mentalno nestabilan i imao nasilnu narav.

Sitora Yusufy (29) rekla je da su je članovi obitelji "spasili" od bivšeg supruga nakon četveromjesečnog burnog braka koji je završio razvodom.

Napadač je pri napadu koristio jurišnu pušku AR-15, koja je prema novijim statistikama sve češće oružje za masovna ubojstva.

Bivši kolega Omara Mateena opisao ga je kao rasista, ratobornog i toksičnog, piše Telegraph.

Prema policiji u Orlandu, Mateen (29) djelovao je sam i ustrijeljen je u pucnjavi s policajcima.

Navodno je prisegnuo na vjernost skupini Islamskoj državi tijekom poziva broja hitne službe, prenose CNN i NBC.

AMAQ, novinska agencija povezana s džihadistima IS-a, također tvrdi da je ubojica "borac IS-a".

Uz 50 mrtvih, u pokolju je i 53 ranjenih, izvijestile su vlasti koje su pozvale na darivanje krvi.

Svijet osudio 'barbarski zločin' i izrazio solidarnost s SAD-om

Brojni čelnici država i vlada osudili su u nedjelju najgori masovni pokolj u povijesti Sjedinjenih Država u kojemu je 50 osoba ubijeno i 53 ranjene u gay klubu u Orlandu, na Floridi koji je, navodi agencija AMAQ, povezan sa skupinom Islamskom državom a počinio ga je "borac IS-a".

Francuski predsjednik Francois Hollande je u priopćenju "s užasom osudio pokolj (...) i izražava punu potporu Francuske i Francuza američkim vlastima i narodu u toj kušnji".

Britanski premijer David Cameron je na Twitteru poručio da je "užasnut vijestima o noćašnjem pokolju u Orlandu. Moje su misli sa žrtvama i s njihovim obiteljima".

Papa Franjo je preko svog glasnogovornika Federica Lombardija rekao da je "strašan pokolj koji se dogodio u Orlandu u kojemu su stradale mnoge nedužne žrtve, potaknuo (...) duboki osjećaj gnušanja, osude, boli i uznemirenosti zbog još jedne pojave smrtonosnog ludila i bezumne mržnje".

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u priopćenju Kremlja ocijenio da je riječ o "barbarskom zločinu" i izrazio sućut obiteljima žrtava.

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, u priopćenju je izrazio solidarnost s "LGBT zajednicom i s američkim narodom", rekavši da "nas teror i mržnja neće promijeniti. Članice NATO-a i dalje će biti ujedinjene u borbi protiv terorizma".

Talijanski premijer Matteo Renzi je na Twitteru izrazio "solidarnost i potresenost talijanske vlade gnusnim pokoljem u Orlandu, na Floridi. Naše srce je s našom američkom braćom".

Španjolski premijer Mariano Rajoy je na istoj društvenoj mreži "oštro osudio gnusni napad u Orlandu. Zajedno ćemo se i dalje boriti za slobodu, protiv mržnje i barbarstva. Španjolska je uz SAD".

Ašraf Gani, predsjednik Afganistana, odakle je obitelj osumnjičenika za pokolj Omara Mateena, poručio je na Twitteru da "osuđuje taj užasan napad u Orlandu i da ništa ne može opravdati ubijanje civila. Moje su misli s obiteljima, žrtvama, s američkim narodom i vladom".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u priopćenju "u ime izraelskog naroda i vlade uputio američkom narodu izraze iskrene sućuti nakon strašnog napada na LGBT zajednicu u Orlandu".

Belgijski premijer Charles Michel je na Twitteru rekao da je "žalostan zbog gubitka tolikih nedužnih života u pokolju u Orlandu. Iskreno suosjećamo s obiteljima".

Obama: Nikakav čin mržnje i terora ne može promijeniti ono što jesmo

Američki predsjednik Barack Obama osudio je u nedjelju najgori pokolj u Sjedinjenim Državama u kojemu je 50 ljudi ubijeno u gay klubu na Floridi nazvavši ga "činom terora i mržnje".

"Sada znamo dovoljno da možemo reći kako je to čin terora i mržnje", kazao je američki predsjednik u veoma kratkom govoru koji se izravno prenosio iz Bijele kuće.

"Nikakav čin terora i mržnje ne može promijeniti ono što jesmo", istaknuo je dok se u zemlji zaoštrila retorika protiv homoseksualaca i muslimana, napose zbog predsjedničke utrke.

Kopirati
Drag cursor here to close