Bitka za Vukovar

Vukovarsko svjetlo zasjalo u Mostaru - važno je da mladi znaju priču o gradu heroju

Okosnicu ovog glazbeno – scenskog spektakla čine tri dokumentarna filma – Vječni plamen, Bitka za Vukovar te Vukovar danas
Vijesti / Flash | 08. 05. 2019. u 19:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plamen "Vukovarskog svjetla" zapaljen je večeras u velikoj dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača.

Naime, u Mostar je stigao glazbeno-scenski spektakl kojim se nastoje očuvati uspomene, ali i educirati mlade o  krvavim,  ali i slavnim danima nedavne nacionalne povijesti.

Damir Plavšić,  inače autor knjige 'Ne plači, moj dobri Anđele', vukovarski branitelj i jedan od dvojice režisera i autora predstave 'Bitka za Vukovar' odnosno uprizorenja bitke za Vukovar za Bljesak.info je rekao kako djeci i mladima pričaju priču o gradu Vukovaru, o Vukovaru kakav je bio prije rata, i o tome kako je Vukovar obranjen.

Foto: Bljesak.info / Govor Danijela Vidovića

"Predstavu u Mostaru izvodimo 177. put, do sada nas je pogledalo više od 86 tisuća gledatelja, a u ovoj predstavi je sudjelovalo više od 8000 izvođača u Hrvatskoj i svijetu. Kroz predstavu pričamo djeci i mladima o gradu Vukovaru, o Vukovaru kakav je bio prije rata, i o tome kako je Vukovar 88 dana branilo samo 1803 hrvatska branitelja, a napadala nas je neprijateljska sila od 60 tisuća neprijateljskih vojnika.

Oni su imali sve; od tenkova, zrakoplova, brodova i helikoptera, a mi smo bili momci u farmericama i tenisicama. Imali smo ručno naoružanje, ali smo imali veliko hrvatsko srce i uz Božju pomoć i zajedništvo hrvatskoga naroda uspjeli smo ono što je nemoguće, a to je punih 88 dana pružati otpor takvoj neprijateljskoj sili", kaže Plavšić.

Dodaje da je bitka za Vukovar zanimljiva za proučavanje, posebno u svijetu, te da se izučava na vojnim akademijama.

"Nažalost kod nas u Hrvatskoj i BiH ta bitka, koja je primjer za mnoge bitke koje će se možda i odvijati, slabo je zastupljena. Naša djeca i mladi malo znaju i o bitki za Vukovar i Domovinskom ratu. Upravo smo zato pokrenuli projekt i režirali ovu predstavu da ima edukativan karakter. Ubacili smo mnoštvo specijalnih efekata da djecu i mlade držimo u pozornosti 45 minuta, koliko traje projekcija jednog o tri naša filma", poručio je Plavšić.

Damir Markuš – Kutina branitelj i autor knjige '58 - HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca', dodao je kako je predstava izvedena u cijeloj Hrvatskoj, izvodi se u BiH, a premijere je imala i u SAD-u, Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

''Predstava je zamišljena da se čitaju dijelovi naših knjiga, a da se za to vrijeme na video platnu vrte vukovarski ratni isječci. Uvijek radimo uz suradnju s lokalnim  kulturno-umjetničkim društvima i lokalnim tamburaškim sastavima, da se pokaže zajedništvo, tradicija te bogatstvo i čuvanje baštine Hrvata, što je jako bitno'', poručio je Markuš – Kutina u izjavi za Bljesak.info.

Foto: Bljesak.info / Detalj iz glazbeno-scenskog programa



Plavšić je nadodao kako je publika oduševljena, a gledanost velika, posebno kod djece i mladih zbog kojih i rade ovu predstavu.

Inače, gostovanje ovog glazbeno-scenskog djela u Mostaru organizira Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača pod pokroviteljstvom Grada Mostara, a u suradnji s mostarskim osnovnim i srednjim školama te Odjelom za branitelje Hrvatskog narodnog sabora BiH i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata.

S ciljem promicanja hrvatske kulturne baštine u predstavi sudjeluje Folklorna skupina 'Fra Bernardin Smoljan' HKUD-a Rodoč, te tamburaši iz Tamburaškog orkestra Mostar.

 
Kopirati
Drag cursor here to close