Optužnica

Bilal Bosnić: Džihad se ne može izjednačiti s terorizmom

Vijesti / Flash | 26. 01. 2015. u 13:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Neformalni vođa zajednice radikalnih islamista u Bosni i Hercegovini Husein Bosnić izjavio je u ponedjeljak kako se ne osjeća krivim za poticanje na terorizam, za što ga tereti optužnica što ju je protiv njega podignulo Tužiteljstvo BiH.

"Ne osjećam se krivim", kazao je Bosnić tijekom izjašnjavanja o optužnici u Sudu BiH te je odbio i ponovno čitanje optužnice dodajući kako je već ranije razumio njezin sadržaj.

Bosnić, poznat i pod nadimkom Bilal, optužen je u prosincu 2014. godine na temelju izmjena kaznenog zakona BiH, donesenih ranije te godine, kojima su predviđene sankcije za državljane te zemlje koji ratuju u inozemstvu, kao i za one koji druge potiču da to čine.

Njegov odvjetnik Adil Lozo najavio je u ponedjeljak kako će obrana pokušati dokazati da je Bosnić kriv samo zbog svog načina interpretiranja vjerskih uvjerenja.

"Džihad se ne može izjednačiti s terorizmom", ustvrdio je Lozo.

Bosnić je uhićen u rujnu 2014. godine u velikoj policijskoj akciji pod nazivom "Damask", zajedno s dvadesetak pristalica. Svi su privedeni pod sumnjom da su bili članovi mreže koja je novačila mladiće iz BiH za sudjelovanje u oružanim sukobima u Siriji i Iraku na strani terorističkih skupina poput Islamske države i Fronte al-Nusra.

Svi uhićeni su naknadno pušteni iz pritvora, no Bosnić je u njemu ostao sve do danas.

Bilal Bosnić je, prema navodima optužnice, kao ključni čovjek zajednice radikalnih islamista-selefija na javnim skupovima otvoreno pozivao na ratovanje na strani IS-a, a takve je poruke širio i preko društvenih mreža.

Policijske i obavještajne agencije u BiH raspolažu podatkom da je najmanje 150 osoba iz te zemlje otišlo boriti se u Siriju i Irak, pri čemu ih je barem 26 tamo i poginulo ratujući na strani islamskih terorističkih skupina. Datum početka suđenja Bosniću Sud BiH odredit će naknadno.

Kopirati
Drag cursor here to close