Upozorenje na pripravnost

Sava raste, Spreča se izlila

Visina vodostaja izmjerena u 7 sati izmjerena u Bosanskom Brodu je 481 cm (pripremno stanje), Bosanskom Šamcu 247 cm (normalno stanje) te Orašju 477 cm (normalno stanje).
Vijesti / Flash | 10. 05. 2019. u 11:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodostaj Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena u 7 sati izmjerena u Bosanskom Brodu je 481 cm (pripremno stanje), Bosanskom Šamcu 247 cm (normalno stanje) te Orašju 477 cm (normalno stanje).

Na mjernom mjestu HS Karanovac, vodostaj rijeke Spreče u 7 sati iznosio je 324 cm, a početak redovnih mjera od poplava je 300 cm.

Na području općine Gračanica, rijeka Spreča se izlila iz korita i u priobalnom području poplavila oko 15 ha poljoprivrednog zemljišta.

Na području općine Doboj Istok, Spreča se izlila iz korita i u priobalnom području poplavila oko 5 ha poljoprivrednog zemljišta, navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite za protekla 24 sata.

Iz Odjeljenja za civilnu zaštitu Bijeljina danas su upozorili stanovništvo, posebno u naseljima uz riječne vodotoke, na maksimalnu budnost i pripravnost te na blagovremeno poduzimanje preventivnih mjera zaštite materijalnih dobara koja bi mogla biti poplavljena.

Također, od nadležnih službi Grada i subjekata zahtijeva se maksimalna pripravnost za eventualno reagiranje u slučaju prijetnje od poplava.

I vlasnici plovnih sredstava treba da ih uklone iz riječnih korita i priobalja kako bi u slučaju potrebe mogla biti u funkciji.

Podsjećaju da se, po prognozi Hidrometeorološkog zavoda RS-a, od 12. do 14. svibnja očekuju obilnije atmosferske padaline, a na sjeveru tog bh. entiteta mjestimično će pasati od 100 do 110 litara kiše po metru kvadratnom.

S obzirom na dosadašnje nestabilne vremenske prilike, nove obilnije padaline mogu izazvati poplave, navode iz bijeljinske civilne zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close