Upozorenje na pripravnost

Sava raste, Spreča se izlila

Visina vodostaja izmjerena u 7 sati izmjerena u Bosanskom Brodu je 481 cm (pripremno stanje), Bosanskom Šamcu 247 cm (normalno stanje) te Orašju 477 cm (normalno stanje).
Vijesti / Flash | 10. 05. 2019. u 11:23 Fena
Kopirati

Vodostaj Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena u 7 sati izmjerena u Bosanskom Brodu je 481 cm (pripremno stanje), Bosanskom Šamcu 247 cm (normalno stanje) te Orašju 477 cm (normalno stanje).

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na mjernom mjestu HS Karanovac, vodostaj rijeke Spreče u 7 sati iznosio je 324 cm, a početak redovnih mjera od poplava je 300 cm.

Na području općine Gračanica, rijeka Spreča se izlila iz korita i u priobalnom području poplavila oko 15 ha poljoprivrednog zemljišta.

Na području općine Doboj Istok, Spreča se izlila iz korita i u priobalnom području poplavila oko 5 ha poljoprivrednog zemljišta, navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite za protekla 24 sata.

Iz Odjeljenja za civilnu zaštitu Bijeljina danas su upozorili stanovništvo, posebno u naseljima uz riječne vodotoke, na maksimalnu budnost i pripravnost te na blagovremeno poduzimanje preventivnih mjera zaštite materijalnih dobara koja bi mogla biti poplavljena.

Također, od nadležnih službi Grada i subjekata zahtijeva se maksimalna pripravnost za eventualno reagiranje u slučaju prijetnje od poplava.

I vlasnici plovnih sredstava treba da ih uklone iz riječnih korita i priobalja kako bi u slučaju potrebe mogla biti u funkciji.

Podsjećaju da se, po prognozi Hidrometeorološkog zavoda RS-a, od 12. do 14. svibnja očekuju obilnije atmosferske padaline, a na sjeveru tog bh. entiteta mjestimično će pasati od 100 do 110 litara kiše po metru kvadratnom.

S obzirom na dosadašnje nestabilne vremenske prilike, nove obilnije padaline mogu izazvati poplave, navode iz bijeljinske civilne zaštite.

Kopirati