Mostar

Bijedić: Promjena trase autoputa 5C legalizira treći entitet

Vijesti / Flash | 08. 02. 2017. u 14:07 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nova trasa autoputa 5C, za koju se zalažu SDA i HDZ i koja je usvojena u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, u potpunosti slijedi liniju razgraničenja HVO-a i Armije BiH uspostavljene 1993. i 1994. godine'', rekao je SDP-ov Zastupnik u Federalnom Parlamentu i bivši ministar Prometa i komunikacija FBiH, Enver Bijedić.

Prema njegovim riječima, nova će trasa ići po zamišljenoj granici trećeg entiteta i predstavlja prvi korak ka konačnoj podjeli Bosne i Hercegovine, te je ocijenio ovaj potez skandaloznim i šovinističkim.

''Trasa za koju se zalažu Izetbegović i Čović se prije svega udaljava od aerodroma, prolazi kroz vinograde i obradive površine i ide preko rijeka Bune i Bunice. Osim što promjena trase nema nikakvog uporišta u struci i što ugrožava život lokalnog stanovništva u ekološkom, egzistencijalnom i svakom drugom obliku, ona predstavlja i prvi korak ka konačnoj podjeli Bosne i Hercegovine, a sve u režiji SDA i HDZ-a'', rekao je Bijedić.

''Mi u SDP-u smo protiv nove trase autoputa 5C jer ona, osim što nema nikakvog uporišta u struci, crta nove granice unutar BiH. Ovaj potez vladajuće većine je skandalozan, šovinistički i krajnje bezobrazan. Naime, ono što je započeto u najtežim ratnim vremenima, vladajuća koalicija pokušava ozakoniti desetljećima kasnije. Trasa koridora 5C bi trebala i fizički podijeliti Mostar te postati kamen temeljac za dalju razgradnju Bosne i Hercegovine'', dodao je Bijedić.

Dom naroda Federacije BiH u četvrtak 9. veljače bi trebao raspravljati o trasi Autoputa VC kroz južni dio Mostara i usvajanjem nove trase ovjeriti dogovor Izetbegovića i Čovića o podjeli Mostara što je i prvo korak ka konačnoj podjeli Bosne i Heregovine, navode iz SDP-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close