Na rubu

Bihać traži pomoć zbog migranata: Ako nam ne pomognete prosvjedovat ćemo

Pred sjedištem Vijeća ministara i zajedničkih institucija u Sarajevu bit će organizirani prosvjedi ukoliko ne bude određena privremena lokacija za izmještanje migranata koji trenutno borave u nedovršenoj zgradi "Doma penzionera" u centru Bihaća, izja
Vijesti / Flash | 29. 06. 2018. u 17:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crveni križ Grada Bihaća / Migranti u Bihaću

Pred sjedištem Vijeća ministara i zajedničkih institucija u Sarajevu bit će organizirani prosvjedi ukoliko ne bude određena privremena lokacija za izmještanje migranata koji trenutno borave u nedovršenoj zgradi "Doma penzionera" u centru Bihaća, izjavio je za Srnu gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

"Zbog nekih međusobnih nesuglasica jedna grupa migranata smjestila se u nedovršenu zgradu `Doma penzionera` i sada ih tu ima 140 i svaki dan ih je sve više, što je primjetno u Bihaću. Mi tražimo da netko počne da vodi računa o ovim ljudima", naglasio je Fazlić.

Prema njegovim riječima, ovo je problem BiH i BiH mora da vodi računa o tome.

Fazlić je napomenuo da je 7. lipnja sudjelovao na sastanku u Vijeću ministara, kada je rečeno da će biti izmještena ta grupa iz centra grada.

On je naveo da su sastanku prisustvovali i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, premijeri Federacije BiH i Unsko-sanskog kantona, te predstavnici Crvenog krsta Bihaća.

"Rečeno je da će se početi stvarati uvjetovati u Velikoj Kladuši u `Agrokomercu` i ništa nije urađeno, a u Bihaću je iz dana u dan sve više migranata", dodao je Fazlić.

On je naglasio da je održana tematska sjednica Gradskog vijeće o situaciji sa migrantima, na kojoj je rečeno da je na području Unsko-sanskog kantona registrirano 3.627 migranata, veći dio u Bihaću, dok je jedan broj u Velikoj Kladuši.

"Za Bihać je to problem. Na ulici su vidljivi grupirani migranti, kupaju se u gradu, peru veš. Nije bilo većih kaznenih djela, ali je veliki taj pritisak i činjenica da dolaze ljudi o kojima ne znamo ništa. Ne znamo koliko ih ima, njihova imena, niti odakle su došli, a riječ je uglavnom o muškarcima u najboljoj životnoj dobi", istaknuo je Fazlić.

On je dodao da ni u Ministarstvu bezbjednosti, ni Ministarstvu za izbjeglice ne znaju ništa o ovim ljudima, "koji su nekada negdje upisani, ali više nikad nisu registrirani".

"Mi smo rekli da ukoliko se u nekom roku ne poduzme nešto konkretno, mi dolazimo na prosvjede u Sarajevo. Ukoliko ne dobijemo nikakav odgovor, da li je nešto urađeno u vezi s ovim problemom, već sljedeći tjedan moguće je da smo u Sarajevu", istaknuo je Fazlić.

Kopirati
Drag cursor here to close