Ništa to

BiH: Žena zaražena koronavirusom izašla iz izolacije pa otišla na posao

Brzom reakcijom policije i inspekcije ona je pronađena te je ponovo vraćena u izolaciju.
Vijesti / Flash | 17. 07. 2020. u 21:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Gračanice trenutno je aktivno 20 pozitivnih slučajeva na koronavirus, a 198 osoba se nalazi u izolaciji i pod epidemiološkim nadzorom.

Proteklih dana zabilježeno je i jedno neprimjereno ponašanje, kada je ženska osoba, znajući da je pozitivna, izašla iz kućne izolacije te se zaputila na posao u susjednu općinu.

Primjer neodgovornog ponašanja kojim se može ugroziti više života zabilježen je i u Gračanici, a kako je za Klix.ba potvrdio gradonačelnik Nusret Helić, jedna ženska osoba pozitivna na koronavirus, izašla je iz kućne izolacije, zaputivši se na radno mjesto koje se nalazi u drugoj općini. Brzom reakcijom policije i inspekcije ona je pronađena te je ponovo vraćena u izolaciju.

Među 20 aktivno zaraženih koronavirusom u Gračanici se nalazi i nemedicinski zaposlenik tamošnjeg Doma zdravlja, a kao kontakti su u izolaciji četiri liječnika te isto toliko vozača Službe hitne medicinske pomoći.

Kako bi pomogli u borbi s epidemijom, gradske vlasti su odlučile nabaviti 15.000 zaštitnih maski koje će građanima podijeliti na lokacijama sa velikom cirkulacijom stanovništva.

"Mjere koje imamo nisu dovoljne te želimo napraviti zaista veću promociju, uz podršku nevladinog sektora, u cilju očuvanja ljudskog zdravlja. Između ostalog, provodimo nabavku 15.000 maski koje ćemo podijeliti pred tržnim centrima, kafićima... Građane ne treba samo napadati, potrebno je zajednički djelovati", kazao je gradonačelnik Gračanice Nusret Helić.

Na području ovog grada, naveo je Helić, nažalost je primjetno neprovođenje higijensko-epidemioloških mjera u tržnim centrima, uslužnim objektima, poslovnicama za naplatu i slično, zbog čega je u određenoj mjeri došlo do pogoršanja epidemiološke situacije.

"Trenutno imamo 20 pozitivnih slučajeva, a u izolaciji je 198 osoba. Mi ovakve brojeve nismo imali u složenije vrijeme te smo procijenili da je rezultat toga opuštanje građana, ali i svih onih koji bi trebali provoditi određene mjere. Na sve načine pokušavamo popraviti to stanje i vjerujem da ćemo uspjeti u daljem širenju virusa", naveo je Helić.

Znatnije širenje koronavirusa moglo bi utjecati i na ekomoniju u ovom gradu, zbog čega Helić navodi da se mjera prevencije moraju svi pridržavati.

"Ne smijemo dozvoliti da gračaničko gospodarstvo zbog nedogovornih ljudi počne stradati, a tek se počela oporavljati nakon ranijih restriktivnih mjera", zaključio je Helić.

Na području Gračanice trenutno je aktivno 20 pozitivnih slučajeva na koronavirus, a 198 osoba se nalazi u izolaciji i pod epidemiološkim nadzorom.

Kopirati
Drag cursor here to close