Protokol

BiH želi zaštiti ozonski omotač

Ratifikacijom ovog amandmana BiH će kao zemlja u razvoju uspostaviti sustav dozvola za izvoz i uvoz ovih supstanci te izvještavanja o njihovoj potrošnji
Vijesti / Flash | 30. 01. 2020. u 17:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH utvrdio je Prijedlog osnova za pokretanje postupka za pristupanje Bosne i Hercegovine Kigali amandmanu o postupnom smanjenju korištenja hidrofluorkarbona - HFC supstanci Montrealskog protokola koje oštećuju ozonski omotač Bečke konvencije o zaštiti ozonskog omotača, priopćeno je u četvrtak iz Vijeća ministara.

Na ovaj način, pojašnjavaju, BiH poduzima važan korak u implementaciji pravne tekovine EU oblasti zaštite životne sredine i stvara uvjete za održivi razvoj bh. gospodarstva, kao i za dobivanje okolišne pomoći za gospodarstvo i javnu administraciju.

Ratifikacijom ovog amandmana BiH će kao zemlja u razvoju uspostaviti sustav dozvola za izvoz i uvoz ovih supstanci te izvještavanja o njihovoj potrošnji, što je već urađeno od 2016. godine u procesu pristupanja EU, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Također će, između ostalog, uvesti kontrolne mjere koje se odnose na određivanje osnovne potrošnje za razdoblje od 2020. do 2022. godine i zamrzavanja potrošnje na osnovnoj razini do 2024. godine.   

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnu proceduru odobravanja. 

Kopirati
Drag cursor here to close