Završena sjednica

Zakon o sucima Ustavnog suda BiH vraćen komisiji na razmatranje

Predlagači navedenog zakona su zastupnici SNSD-a, Srpskog kluba i HDZ BiH.
Vijesti / Flash | 10. 06. 2020. u 20:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izboru suca Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Europskog suda za ljudska prava i vratio ga je ovoj komisiji na ponovno razmatranje.

Predlagači navedenog zakona su zastupnici SNSD-a, Srpskog kluba i  HDZ BiH.

Prijedlog zakona o izboru sudaca Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Europskog suda za ljudska prava, podrazumijeva da za suce Ustavnog suda budu birani isključivo državljani BiH.

U Prijedlogu zakona je navedeno da BiH treba da osigurati vlastiti suverenitet, koji je ograničen dosadašnjim načinom izbora troje stranih državljana za suce Ustavnog suda BiH. Navedeno je i da je potrebno, u skladu s ustavnom mogućnošću, donošenjem odgovarajućeg zakona osigurati da Ustavni sud BiH u punom kapacitetu bude popunjen sucima državljanima BiH.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas po hitnom postupku Prijedlog zakona o obveznim doprinosima dužnosnika u institucijama BiH za borbu protiv epidemije virusa korona.

Predlagači zakona su Predrag Kojović, Mirjana Marinković Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut.

Ovim prijedlogom predviđeno je da se 20 posto od ostvarene neto plaće dužnosnika BiH izdvaja u poseban fond za borbu protiv epidemije virusa korona.

Prijedlogom zakona obuhvaćeni su svi imenovani dužnosnici i savjetnici u zajedničkim institucijama BiH, te sva druge osobe koje imenuje Parlamentarna skupština BiH, Predsjedništvo ili Vijeće ministara, uključujući diplomatsko-konzularna predstavništva BiH i institucije koje se financiraju iz budžeta institucija BiH.

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji su predlagači zastupnici Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović, kojim se uređuje pitanje razlike plaće i ostalih naknada u vezi s obavljanjem zastupničkog i izaslaničkog mandata u parlamentu BiH.

Nakon dva negativna mišljenja Ustavnopravne komisije, danas je obustavljen postupak za prijedlog amandmana na Ustav BiH Dženana Đonlagića u vezi s ostvarivanjem izbornog prava, dok je ovoj komisiji vraćen na razmatranje prijedlog više zastupnika za donošenje amandmana na Ustav BiH kojim se briše član Ustava koji onemogućava smanjenje naknada dužnosnika BiH za trajanje mandata.

Zastupnici su odbili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama BiH, čiji je predlagač Viječe ministara, a koji se odnosi na uvođenje moratorijuma na dalje povećanje specifične akcize na cigarete, a odbijen je i Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenje za elektronske transakcije.

Na ponovno komisijsko razmatranje vraćeni su Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Kaznenog zakona BiH, te Prijedloga zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, kojim se predviđa da se pet posto ukupnog iznosa prikupljenog po osnovu akcize na duhanske prerađevine usmjeri u fondove solidarnosti Republike Srpske, Federacije BiH (FBiH) i nadležnoj instituciju u Brčko distriktu.

Zbog nedostatka entitetske većine na usuglašavanje je upućen Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama BiH, koji je na prijedlog Vijeća ministara razmatran u prvom čitanju.

Podršku zastupnika dobio je zaključak koji je predložio Predrag Kojović kojim se Vijeće ministara obvezuje da u roku od sedam dana osigura neophodna sredstva za provođenje ovogodišnjih lokalnih izbora.

Zastupnici su podržali zaključak koji je predložio zastupnik Nikola Lovrinović, a kojim se od Vijeća ministara traži da u roku od dva mjeseca dostavi sveobuhvatan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Usvojena je inicijativa zastupnika Šemsudina Mehmedovića kojom se traži izmjena odluke Zajedničke komisije za administrativne poslove u smislu da se zastupnicima dok traje blokada rada Zastupničkog doma obustave isplate plaće za svaki mjesec u kojem se ne održi bar jedna sjednica Doma, kao i svim zastupnicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju bar jednom zasjedanju.

Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika za 2019. godinu nije dobio potrebnu entitetsku većinu.

Danas je završeno imenovanje članova interparlamentarnih grupa prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH za bilateralnu suradnju s parlamentarnim tijelima drugih zemalja.

Zastupnici su podržali inicijativu grupe zastupnika da Zastupnički dom najkasnije u roku od 30 dana pokrene postupak izbora članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Zastupnički dom odbio je inicijativu Nenada Nešića da Vijeće ministara sačini prijedlog izmjena i dopuna Zakona o koncesijama BiH na način da s radom prestaje Komisija za koncesije BiH.

Zastupnici su dali suglasnost za ratifikaciju Sporazuma o zajedničkoj nabavci medicinskih protumjera za BiH potpisanog u Sarajevu 9. travnju, kao i Sporazuma o zajmu /Hitni projekt za kovid-19/ između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Nebojša Radmanović narednu sjednicu ovog doma najavio je za početak srpnja, prenosi BHRT

Kopirati
Drag cursor here to close