Smrzavanje

BiH: Vojska ostala bez grijanja

Vijesti / Flash | 05. 12. 2015. u 08:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 U nekoliko vojarni Oružanih snaga u BiH danima nema grijanja, vojnici i drugi uposlenici OSBiH se smrzavaju, zbog čega neki već obolijevaju, piše Dnevni avaz.

Grijanja, odnosno ogrjeva nema jer nadležni u Ministarstvu obrane, prvenstveno sektor logistike, nisu pravovremeno raspisali natječaje, odnosno oglase za javnu nabavku neophodnih energenata.

Ovo šokantno saznanje za državu koja želi kucati na vrata NATO saveza uznemirilo je i aktualni državni vrh. Naime, i Predsjedništvo BiH na sjednici u srijedu izrazilo je zabrinutost zbog niskog stupnja realizacije odobrenih proračunskih sredstava i Plana nabavke za 2015. godinu.

Avaz piše da su mnogi natječaji raspisani tek u rujnu, što je itekako zakašnjela reakcija, budući da je poznato da je neophodno provesti proceduru u slučaju javnih nabavki, koja u našoj zemlji zna trajati i po nekoliko mjeseci. Za sada se u vojarnama koje nisu dobile ogrjev, pokušavaju grijati pomoću električnih grijalica, koje su nedostatne snage da ugriju i urede, a kamoli druge velike prostorije, karakteristične za ove objekte.

Među objektima OSBiH koji nemaju energenata u ovim hladnim danima je i Centar za osnovnu obuku u Pazariću, gdje peti dan nema nikakvog grijanja. Stotinjak uposlenih radi u kaputima, a jedina sreća u nesreći koja ih je snašla to što se posljednja dva dana s njima ne smrzava i 136 polaznika obuke, koji su u srijedu potpisali profesionalne ugovore te napustili Centar.

Marina Pendeš, ministrica obrane BiH, potvrdila je za Dnevni avaz da postoje problemi u implementaciji proračunskih sredstava za ovu godinu te da u nekim vojarnama nema grijanja.

''Već dugi niz godina bezuspješno se borim protiv osoba koje za MOBiH kupuju drva za 156 KM po kubiku. Primjerice, ove godine smo tražili ponude od javnih gospodarskih društava i dali smo ponudu koja bi trebala biti adekvatna i onda nam je pao tender zbog određenog broja ponuda'', ističe Pendeš.

Kopirati
Drag cursor here to close