Radna grupa

BiH uskoro dobiva zakon kojim će biti zaštićeni nepušači

Vijesti / Flash | 11. 09. 2016. u 18:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radna grupa formirana u okviru Federalnog ministarstva zdravstva završila je prednacrt novog zakona o zabrani pušenja i ograničene upotrebe duhana i duhanskih proizvoda u Federaciji BiH.

Arijana Knežević, menadžerica za komunikacije Udruženja PROI, koje je bilo uključeno u izradu ovoga zakona, istaknula je da daljnja procedura podrazumijeva slanje prednacrta na komentar nadležnim ministarstvima na županijskim nivoima, što će biti urađeno u narednom razdoblju, piše Avaz.

''Kada županijska nadležna ministarstva daju svoje komentare, prednacrt će biti spreman za parlamentarnu proceduru, što će se dogoditi najesen ili najkasnije do kraja godine'', kazala je Knežević.

Zakon o kontroli duhana obuhvaća niz pitanja, poput zabrane pušenja na javnim mjestima, pakovanja, prodaje i reklamiranja duhanskih proizvoda u FBiH. Riječ je o zakonu koji će, kako kaže Knežević, u potpunosti biti usklađen s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana i Direktivom EU o duhanskim proizvodima.

''Poseban naglasak bit će stavljen na osiguranje adekvatne implementacije, kako bi se stanovništvo BiH zaštitilo od štetnih ekonomskih, društvenih, zdravstvenih i ekoloških posljedica konzumiranja duhana i izloženosti duhanskom dimu. Važno je naglasiti da je ovo obveza BiH, a ne preporuka, te da je donošenje zakona nužno s obzirom na to da je BiH okvirnu konvenciju o kontroli duhana potpisala još 2009.'', kaže Knežević.

Kopirati
Drag cursor here to close