Picula

BiH treba izaći iz faze pregovaranja o pregovorima

Vijesti / Flash | 29. 01. 2016. u 07:53 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula podržava namjeru Bosne i Hercegovine da podnese prijavu za članstvo u Europskoj uniji.

''Formalna aplikacija bila bi potvrda, ne samo političke odluke o ulasku u članstvo, već i još jedan izraz spremnosti da napravi sve ono što je potrebno za buduće punopravno članstvo'', izjavio je Picula.

Međutim, smatra da bi BiH vlasti svakako morale činiti više u provođenju socijalnih i ekonomskih reformi, te ponajviše na stabilnosti i demokratičnosti političkog sustava.

''Lideri su se formalno obavezali na provođenje takvih reformi, što je uz stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zaista napredak, ali još ostaje za vidjeti kojom brzinom će se provesti neophodne promjene. Neke obaveze, poput prilagođavanja SSP-a nakon pristupanja Hrvatske ili uspostava koordinacijskog tijela za eurointegracijske procese još uvijek su primjerice na čekanju'', kaže Picula.

Kao član Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta zdušno je s nizom kolega podržao najavljeno predstavljanje te aplikacije, koju su bh. vlasti najavile za 15. veljače.

''Pored toga, da bismo potakli raspoloženje u njenu korist, poslali smo pismo nizozemskom predsjedništvu u kojem tražimo da se BiH ne diskriminira nego i na ovaj način podrži na putu prema članstvu u EU. U svakom slučaju, BiH treba izaći iz faze pregovaranja o pregovorima i doista početi pregovarati. Kao predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH i njen iskren zagovaratelj želim da se taj „stisak ruke“ s Europskom unijom dogodi što prije, no to će samo povećati razinu odgovornosti BiH pred kojom stoje vrlo ozbiljni, rekao bih jedinstveni pregovarački izazovi'', zaključio je Picula.

Kopirati
Drag cursor here to close