Sporovi

BiH traži svoje granice

Vijesti / Flash | 13. 12. 2016. u 09:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novooformljeno Povjerenstvo za granice BiH zatražit će od nadležnih povjerenstava u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori da budu nastavljeni razgovori o razgraničenju, koji su prekinuti prije više od četiri godine, izjavio je za Nezavisne novine član ovog povjerenstva Željko Obradović.

"Očekujemo da vrlo brzo dobijemo odgovore na naš dopis kako bismo nastavili s poslom. Već jednom smo slali dopise, ali nikakav odgovor nismo dobili", rekao je Obradović, prenosi Srna.

Prema neslužbenim informacijama, ako se Hrvatska i Srbija ogluše o zahtjeve iz BiH za razgraničenje, pred međunarodnim sudom mogla bi biti pokrenuta arbitraža za sporni dio granice koja bi se uglavnom odnosila na Hrvatsku, jer u slučaju Srbije praktično i nema spornih točaka.

BiH sa Hrvatskom ima granicu dugu 1.001 kilometar, a sporna je kod Neuma i na dijelu Novog Grada do Kozarske Dubice, gdje granica više od 15 puta prelazi sa jedne na drugu obalu rijeke Une.

BiH sa Srbijom ima granicu dugu oko 370 kilometara koja je sporna također na dva mjesta - oko Hidroelektrane na Drini kod Zvornika i na području općine Rudo gdje prolazi željeznička pruga Beograd – Bar u dužini od oko 12 kilometara.

Granica BiH s Crnom Gorom je dogovorena i ratificirana, ali je treba markirati.

Kopirati
Drag cursor here to close