Što je razlog?

BiH: Sve intenzivnija i česta trovanja hranom

Veliki broj građana koji su protekli tjedan konzumirali namirnice iz objekta brze prehrane ''Fresh'' u Srebreniku potražio je lječničku pomoć u lokalnim domovima zdravlja na području Tuzlanskog kantona, ali i tuzlanskom Kliničkom centru.
Vijesti / Flash | 02. 09. 2019. u 18:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednje vrijeme sve su intenzivnija i česta trovanja hranom u Bosni i Hercegovini. Posljednji slučaj masovnijeg trovanja zabilježen je prošli tjedan u Srebreniku. Šta je uzrok trovanja još uvijek nije poznato niti potvrđeno, ali se sumnja da je uzrok salmonela.

Veliki broj građana koji su protekli tjedan konzumirali namirnice iz objekta brze prehrane ''Fresh'' u Srebreniku potražio je lječničku pomoć u lokalnim domovima zdravlja na području Tuzlanskog kantona, ali i tuzlanskom Kliničkom centru. Neki od njih su zadržani na daljem liječenju. Iako još uvijek nije službeno potvrđeno šta je uzrok trovanja hranom, na osnovu svjedočenja ljudi koji su jeli namirnice u objektu brze prehrane ''Fresh'' u Srebreniku, da se naslutiti šta je mogući uzrok, prenosi Federalana televizija.

''Obrada materijala je i dalje u tijeku. Još uvijek nemamo potvrdu o kojem uzročniku se radi, iako moram naglasiti klinički to najviše ide na bakterijsko otrovanje hranom koje se često događa, a to je salmonela“, kaže prof. dr. Sead Ahmetagić, načelnik klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla.

Kako ističu stručnjaci, veliki broj faktora utiče na kvarenje hrane, pogotovo u ljetnim mjesecima, kada je hrana izložena visokim temperaturama zraka. Stoga je neophodno sigurno rukovati hranom ali preventivno djelovati.

''Bakterije i mikroorganizmi se razvijaju vrlo brzo. Tako da od jedne bakterije u roku od dva sata, njih bude čak dva milijuna, jer one se razmnožavaju prostom diobom'', rekao je Midhat Jašić, profesor na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

U tijekom ovog tjedna trebali bi biti poznati rezultati analize hrane i otkriven uzrok masovnog trovanja stanovništva u Gradačcu, Gračanici, Tuzli i Srebreniku, gdje je i dalje na snazi epidemija trovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close