Još nije ukinuto

BiH: Što će biti s neustavnim epidemiološkim mjerama?

Ustavni suda BiH je proglasio neustavnom odluku Kriznog stožera o obveznom nošenju maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru, kao i zabranu kretanja od 23 do 5 sati.
Vijesti / Flash | 24. 12. 2020. u 08:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo zdravstva još nije primilo odluku Ustavnog suda BiH koji je proglasio neustavnom odluku Kriznog stožera o obveznom nošenju maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru, kao i zabranu kretanja od 23 do 5 sati.

Ova odluka u Federaciji još nije ukinuta. Rok za doradu i usklađivanje sa zakonom je mjesec dana. Što to u praksi znači?

Ustavni sud je zaključio da sporne odluke nisu u skladu s osnovnim ljudskim pravima i slobodama zajamčenim Ustavom BiH i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Iako neustavne, sporne odluke nisu ukinute. Zakonodavnoj vlasti naloženo je da se o njima izjasne.

“Ustavni sud cijeni da će vlade i parlamenti, prilikom donošenja odluka o ovim pitanjima, uzeti u obzir potrebe i zaštitu zdravlja stanovništva u doba pandemije koronavirusa, tako da će oni donijeti odluku trebaju li ove mjere ostati na snazi ili ne, a ako odluče da ostaju na snazi, onda ih trebaju uvesti u odgovarajući pravni okvir.”

U Federalnom ministarstvu zdravstva kažu da odluku Ustavnog suda nisu zaprimili, da je zbog toga ne mogu tumačiti, a da sporne odluke ostaju na snazi.

Odvjetnik Mirnes Ajanović pojašnjava da su obveza nošenja maski i zabrana kretanja nezakoniti, kao i kažnjavanje građana zbog njihovog nepoštovanja.

''Svi koji su kažnjeni u proteklom razdoblju zbog ovakvih okolnosti mogu nadležnom sudu podnijeti tužbu po osnovi stjecanja bez osnovi i time će dobiti sredstva koja su dali. Ubuduće, ne bi trebalo biti kažnjavanja od strane ovlaštenih organa. Tko god bude eventualno kažnjen, tko god dobije prekršajni nalog, mora napisati da traži sudsko odlučivanje'', kazao je.

Preispitivanje odluka kriznih stožera koje su donesene u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, a u svrhu očuvanja zdravlja građana, epidemiologinja Jasmina Brkić-Džambić, smatra nedopustivim.

''Pandemija i dalje traje. Mi imamo lokalnu transmisiju. Ako se ne budemo pridržavali ovih higijensko-epidemioloških mjera, ne budemo nosili maske, na budemo držali distancu, mi ćemo imati znatno veći broj oboljelih. Mi ćemo imati zdravstvene sustave koji neće moći izdržati toliki priljev pacijenata. Na ovaj način mi kontroliramo širenje bolesti'', kazala je.

Građani su se proteklih mjeseci navikli na nošenje maski, a kako se povećavao broj zaraženih, postajali su svjesniji važnosti poštovanja odluka kriznih stožera.

Odluka o obveznom nošenju maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru, kao i zabrana kretanja u razdoblju od 23 do 5 sati ostaje na snazi.

Da bi bile ustavne, treba ih uskladiti sa zakonom. Ustavni sud je za to dao rok od mjesec dana, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close