Tuzla

BiH spremno dočekuje sudionike velike NATO terenske vježbe

Vijesti / Flash | 24. 09. 2017. u 14:53 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vježba upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda "Bosna i Hercegovina 2017" bit će održana u okolici Tuzle od 25. do 29. rujna, najavljeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Cilj vježbe, koju zajednički organiziraju Ministarstvo sigurnosti BiH i NATO Euroatlantski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC), jeste poboljšanje interoperabilnosti međunarodnih aktivnosti u pružanju odgovora na elementarne nepogode.

Radi se o EADRCC-ovoj 17. vježbi o upravljanju posljedicama elementarnih nepogoda, a prvoj koja će se izvesti u Bosni i Hercegovini.

Odluka da se vježba odnosi na poplave i zemljotres zasnovana je na geološkim i ekološkim izazovima sa kojima se suočava BiH.

Nakon elementarnih nepogoda u 2014. godine, Bosna i Hercegovina je zatražila pomoć od Euroatlantskog centra za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC) kako bi se suočili sa posljedicama poplava i klizišta koji su devastirali veliki dio zemlje. Više od 40 zemalja i nekoliko međunarodnih organizacija su pružile pomoć.

Na poziv Ministarstva sigurnosti BiH, NATO je u srpnju 2014. godine poslao svoj tim za civilna pitanja. Civilni tim NATO-a preporučio je da se međunarodne obuke i vježbe održe u Bosni i Hercegovini kako bi se povećala međusobna operativnost između različitih strana koje pružaju pomoć u operacijama spašavanja od katastrofa.

Ovakav scenarij za ovogodišnju vježbu EADRCC pod nazivom “Bosna i Hercegovina 2017” će omogućiti stjecanje prakse u međunarodnoj suradnji i ojačati mogućnost timova iz različitih zemalja da efikasno rade zajedno, što podrazumijeva široku lepezu aktivnosti i uključuje spašavanje iz vode, potrage u urbanim područjima, medicinske timove, te spašavanje i zaštitu od kemijskog, biološkog, radioaktivnog i nuklearnog oružja, kao i timove za dekontaminaciju.

Na vježbi u Tuzli će učestvovati predstavnici iz 34 zemlje, savezničkih i partnerskih nacija, a oko polovine osoblja uključenog u vježbu će biti iz zemlje-domaćina Bosne i Hercegovine. Doprinos za vrijeme vježbe će uključivati planiranje i evaluaciju, timove za hitne odgovore i posmatrače.

Većina zemalja-učesnica će angažirati civilne sudionike u vježbi, dok će neke od njih osigurati timove sa vojnim statusom.

Istovremeno, nekoliko međunarodnih organizacija i tijela bit će uključeno u izvođenje vježbe EADRCC-a 2017. godine.

Posljednjih godina NATO je razvio izvrsnu suradnju sa Ujedinjenim narodima i drugim relevantnim međunarodnim organizacijama, uključujući i Europsku uniju, kroz suradnju u brojnim aktivnostima i operacijama pomoći u slučaju katastrofa.

Postoje mnogi primjeri suradnju, kao što je odgovor na zemljotres u Pakistanu 2005. godine, poplave širom Europe, uključujući u Bosni i Hercegovini 2014. i Albaniji 2015., šumske požare u Izraelu 2016. godine i šumske požare u Crnoj Gori 2017. godine.

Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (UNOCHA) sudjelovat će dajući svoj doprinos zajedničkoj operativnoj slici međunarodne pomoći. Za vježbu će se također uspostaviti "Koordinacijski centar za operacije na licu mjesta" (OSOCC) koji se temelji na UNOCHA modelu i posadom osoblja koje pružaju savezničke i partnerske nacije.

Europska unija će sudjelovati u vježbi slanjem časnika za vezu iz Europskog koordinacijskog centra za odgovor u "Koordinacijski centar za operacije na licu mjesta" (OSOCC).

EUFOR je sudjelovao u procesu planiranja i pružit će 'antenske poglede visoke rezolucije' na pogođenom području na mjestu vježbanja.

Osim toga, u procesu planiranja vježbe sudjelovalo je više međunarodnih organizacija i tijela, među kojima - Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OSCE), Centar za izvrsnost upravljanja kriza i odgovor na katastrofe (CMDR COE) Zajednički centar za izvrsnost CBRN (JCBRN COE), Brigada jugoistočne Europe (SEEBRIG), Inicijativa za pripremu i sprečavanje katastrofa za jugoistočnu Europu (DPPI SEE) i nevladine organizacije "Save the Children" i Crveni križ Bosne i Hercegovine.

Četiri grupe NATO-a za civilno planiranje hitnih slučajeva također će sudjelovati zajedno sa civilnim stručnjacima NATO-a: Grupa za civilnu zaštitu (CPG), Grupu za industrijske resurse i komunikacijske usluge (IRCSG), Zajednička zdravstvena poljoprivredna i prehrambena grupa (JHAFG) te Transportna grupa (TG).

Glavni stožer NATO-a u Sarajevu je pridonio planiranju i to je ključna podrška u provođenju vježbe. Uz logističku podršku, Glavni stožer NATO-a u Sarajevu će voditi obuku o zaštiti civila za vrijeme trajanja vježbe.

Prije praktičnog terenskog vježbanja, započet će se sa vježbom zapovjednog stanja pomoću tehnologije virtualne stvarnosti kako bi se provjerio protok informacija među sudionicima.

"Bosna i Hercegovina 2017" pružit će mogućnost upotrebe telemedicinskog sustava za povećanje medicinske pomoći na licu mjesta, zahvaljujući daljinskom angažiranjunju medicinskih stručnjaka iz različitih država. S raspoloživim terenskim telemedicinskim setovima, medicinsko osoblje na licu mjesta moći će se vratiti i dobiti savjete medicinskih stručnjaka iz hitnih bolnica u drugim zemljama kroz različite komunikacijske kanale, uključujući satelite. Ove telemedicinske sposobnosti razvijene su u okviru programa NATO-a Nauka za mir i sigurnost (SPS) i bit će testirane u vježbi.

Vježba o zaštiti civila u složenoj izvanrednoj situaciji također će se prvi put ponuditi vojnim i civilnim sudionicima. Ovaj važan modul obuke razvijen je od Glavnog stožera NATO-a u Sarajevu i osoblja NATO-a za žene, mir i sigurnost u suradnji s UNOCHA-om, UNICEF-om i nevladinom organizacijom Save the Children.

Vježba će pružiti priliku da se prvi put ispita višegodišnji projekt izgradnje kapaciteta na zapadnom Balkanu na području hitnih intervencija. Ovaj projekt podržava Nauka za mir i sigurnost (SPS) NATO-a i naziva se "Zapovjedni sustav nove generacije u slučaju incidenta". Tijekom vježbe će biti testirani od strane timova zemalja sudinicima. Projekt vode Sjedinjene Američke Države, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija i Crna Gora, te podržavaju zemlje partnera na zapadnom Balkanu za uspostavu zapovjednog sustava za incidente koji olakšava koordinaciju među prvim odgovorima u slučaju katastrofa.

Kao i prethodnih godina, vježba će uključivati i simuliranu upotrebu društvenih medija u hitnim slučajevima s ciljem pružanja pravovremenih osnovnih informacija javnosti.

Pored timova za hitne situacije koji dolaze iz zemlje-domaćina Bosne i Hercegovine, 19 zemalja će također poslati svoje timove za odgovor na hitne situacije i to Armenija, Austrija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Bugarska, Hrvatska, Finska, Gruzija, Italija, Crna Gora, Pakistan, Rumunjska, Srbija, Slovenija, Španjolska, Makedonija, Turska, Ukrajina i Sjedinjene Američke Države.

Zemlje koje šalju osoblje za planiranje i evaluaciju kao i promatrače su - Belgija, Češka Republika, Francuska, Njemačka, Norveška, Švedska, Velika Britanija, Albanija, Grčka (promatrači), Mađarska (promatrači), Irak (promatrači), Japan (promatrači), Jordan (promatrači), Nizozemska (promatrači) i Tunis (promatrači).

Euroatlantski centar za koordinaciju aktivnosti kod pružanja brzog odgovora na elementarne nepogode (EADRCC) je NATO-v glavni mehanizam za pružanje pomoći civilima u euroatlantskom području.

Aktivan je tijekom cijele godine, operativan 24 sata dnevno i uključuje 29 NATO-vih zemalja Alijanse te sve partnerske zemlje.

Centar koristi sustav posredovanja u koordinaciji aktivnosti proisteklih kako iz potraživanja tako i ponuda pomoći, koje uglavnom potječu od nepogoda koje je uzrokovala priroda ili ljudski faktor.

Ovo je 17. po redu međunarodna praktična vježba koju je od 2000. godine organizirao i realizirao EADRCC, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close