Humanitarna kriza

BiH spremna za dolazak migranata

Vijesti / Flash | 07. 03. 2016. u 19:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je spremna za slučaj da migranti iz Grčke na putu prema Europi promijene putanju nakon zatvaranja balkanske rute, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova BiH tijekom posjeta Cipru.

Ministar Igor Crnadak je u ponedjeljak pozvao Europu da predloži jedinstven i zajednički odgovor za najgoru humanitarnu krizu koja pogađa kontinent nakon Drugog svjetskog rata.

Više od milijun migranata je prošle godine stiglo u Europu, većina preko Turske prema Grčkoj, pa preko granica Makedonije, Srbije, Hrvatske, Mađarske i Austrije, po takozvanoj balkanskoj ruti, koja je sada gotovo zatvorena nakon što su neke zemlje tog područja poduzele jednostrane mjere.

Nakon tih ograničenja više od 30.000 migranata je danas blokirano u Grćkoj, od kojih oko 13.000 na granici s Makedonijom. Igor Crnadak je rekao da Bosna i Hercegovina pozorno prati situaciju, piše Hina.

"Možda ćemo svjedočiti otvaranju nove rute preko Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj", dodao je. Crnadak je rekao da su pokrenute pripreme za zbrinjavanje tih migranata u tranzitu i za zatvaranje granica zemlje.

"Nažalost mi ne možemo diskutirati o mogućnosti prihvata, iako do sada nismo dobili niti jednu takvu molbu", dodao je bosanski ministar. Na istoj konferenciji za novinare je ciparski ministar vanjskih poslova Ioannis Kasoulides ustvrdio da se ekonomski migranti, koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu, moraju vratiti u Tursku.

Kopirati
Drag cursor here to close