Ukinuti Član 11.

BiH se treba u potpunosti podrediti zabrani smrtne kazne

EU i VE u BiH obilježavaju Svjetski dan borbe protiv smrtne kazne
Vijesti / Flash | 10. 10. 2017. u 13:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark i šef ureda Vijeća Europe u Sarajevu veleposlanik Drahoslav Štefánek su, povodom Europskog i Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne, izrazili nedvosmisleno protivljenje upotrebi smrtne kazne u svim slučajevima i okolnostima.

Wigemark i Štefánek također su istaknuli da se BiH, kao punopravna članica Vijeća Europe i potencijalna zemlja kandidatkinja za članstvo u EU, treba u potpunosti podrediti zabrani smrtne kazne kao ključnoj europskoj vrijednosti u oblasti ljudskih prava.

U tom pogledu, podsjetili su na obavezu vlasti u Republici Srpskoj da službeno ukinu Član 11. Ustava Republike Srpske čime bi se osigurala potpuna zabrana izvršenja smrtne kazne, kao simbol snažne predanosti vlasti zajedničkim europskim vrijednostima.

Također, visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i generalni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland objavili su zajedničku izjavu pozdravljajući globalni trend ukidanja smrtne kazne.

Također su se obvezali da će nastaviti koristiti sva sredstva na raspolaganju kako bi se borili protiv mučenja i drugih teških kršenja ljudskih prava u vezi s primjenom i izvršenjem smrtne kazne, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close