FUCZ inicirala sastanak

BiH prijete katastrofalne poplave!

Oglasili se neovisni meteorolozi, FUCZ inicirala sastanak
Vijesti / Flash | 09. 05. 2019. u 11:13 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosnu i Hercegovinu u narednim danima, nastavili se ovaj trend prognoze, zadesit će poplave, kazao je za Radiosarajevo.ba amaterski meteorolog i jedan od bosansko-hercegovačkih lovaca na oluje Enes Džafić.

"Definitivno očekujemo poplave, samo još uvijek ne znamo hoće li one biti ekstremne. Zbog toga što se modeli mijenjaju svakih šest sati", kazao je Džafić.

Istaknuo je kako će se padavine nastaviti tijekom ovog mjeseca, a veću količinu padavina možemo očekivati već u nedjelju.

Velika opasnost

"Povećanu količinu padavina možemo očekivati nakon prvog grmljavinskog nevremena u nedjelju u poslijepodnevnim satima. Zatim će, tijekom noći sa jugozapada pristizati veće padavine koje bi bile konstantno intezivne do utorka popodne", kazao je on.

Džafić je otkrio i gdje će padavine biti najintenzivnije.

"Model kojem vjerujemo tj. Londonski ECMWF nam ukazuje preko 250 milimetara taloga u u Krajini i oko 200 milimetara u okolini Doboja i Prnjavora. Kiše će pasti najmanje 90 milimetara što se može zaključiti da bi cijela Bosna bila u kritičnom stanju. Opasnost nije samo s rijekama,opasnost je i s kanalizacijskim vodotocima gdje bi bilo i lokalnih poplava.

Zadnje veće poplave pogodile su Bosnu i Hercegovinu 2014. godini, kada je rijeka Bosna potopila Žepče, Maglaj, Topćić Polje, Nemilu, Orašje, Odžak, Bosanski Šamac i druge gradove.

Državne službe trebaju shvatiti ozbiljnost

Nekoliko desetine tisuća klizišta pokrenuto je širom BiH, a u klizištima su nestajali domovi, pomoćni objekti, bogomolje, a ponekad i cijela sela.

Neovisni mostarski meteorolog, Zoran Zadro, na Facebook stranici Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna, objavio je kako su se njegove kolege s brojnih Facebook meteo stanica oglasile, te da se čekaju državni zavodi s upozorenjima.

''Ove slike i totali oborina koji su prikazani, a odnose se na razdoblje od kraja subote do četvrtka mogu izazvati poplave katastrofalnih razmjera. Državni zavodi i mediji moraju shvatiti ozbiljnost situacije. Iskreno se nadam da se ove količine oborina kakve su prikazane na slici neće ostvariti, jer da padne i upola od ovoga može izazvati probleme s rijekama. Međutim ovo ako bude ovako kao na slikama, mogu se izazvati poplave epskih razmjera'', napisao je Zadro.

Nakon što su amaterski meteorolozi još jučer pošli upozoravati na opasnost, danas je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) iniciralae sastanak zbog najavljenih velikih padavina u narednim danima, točnije u periodu od 12. do 16. svibnja.

Sastanak će se održati u petak, 10. svibnja, na kojem će, osim predstavnika FUCZ, nazočiti i predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save, Federalnog hidrometereološkog zavoda (FHMZ) i Federalnog zavoda za za geologiju (FZZG).

"Iako je još uvijek rano govoriti o točnoj vremenskoj prognozi za naredni period, sastanak je organiziran kako bi se na vrijeme izvršile adekvatne pripreme i reagovalo u slučaju obilnijih padavina i eventualno poplava", navodi se u priopćenju FUCZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close