Pročitajte - ??????????

BiH prevela 'radnu' verziju upitnika Europske komisije na BHS jezike

Vijesti / Flash | 29. 12. 2016. u 21:42 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije točno 20 dana Johannes Hahn, komesar za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju u Sarajevu je Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara uručio Upitnik Europske komisije koji BiH mora ispuniti kao uvjet za prijem u EU.

Bosanskohercegovačka Direkcija za europske integracije odmah je započela šestomjesečni proces prevođenja pitanja i pripremu bh. institucija za odgovaranje na dostavljena pitanja, kako bi BiH uspješno izvršila još jedan korak u procesu pristupanja EU. Nakon 20 dana već je završen proces prevođenja 3.200 pitanja Europske komisije, te sada slijedi proces odgovaranja na sve zahtjeve Europske komisije.

"Direkcija za europske integracije je koordinarala i završila koordinaciju prevođenja pitanja iz Upitnika Europske komisije. Završena je jezička i stručna redaktura i sve su institucije u protekla dva tjedna na 35 sastanaka koje je direkcije sazvala i održala dobile informaciju o tome koliki je opseg posla koji ih čeka, koje su faze i prevode upitnika na koje treba da spreme odgovore", kazala je Marina Kavaz-Siručić, glasnogovornica Direkcije za europske integracije za Radiosarajevo.ba.

Ona je istaknula da će za prevođenje kompletne dokumentacije biti potrebno oko tri mjeseca, od ukupno šest mjeseci koliko BiH ima rok da Europskoj komisiji dostavi odgovore na upitnik.

"U narednom razdoblju institucije će pripremati doprinos odgovorima i posredstvom informativnog sustava koji je napravljen u ovu svrhu dostavljati ih direkciji i onda će jedinstven odgovor BiH na svako pitanje Europske komisije biti ostvaren u sustavu koordinacije. Nakon toga pitanja će sukcesivno biti prevođena na engleski jezik, ali ne samo pitanja nego i prateći akti, zakoni i zakonski podakti, izvještaji i strategije koji potkrepljuju odgovore i koje BiH uz odgovore treba dostaviti EK", zaključila je Kavaz-Siručić za Radiosarajevo.ba.

Važan korak je pred nama i cijeli ovaj proces može doprinijeti BiH u svakom smislu, a naravno napredak u procesu EU integracija ključni je cilj.

Kopirati
Drag cursor here to close