Razgovori

BiH preuzela jednogodišnje predsjedavanje CEFTA-om

Fokus današnjeg sastanka bio je na provođenju CEFTA Sporazuma, budući da je BiH danas od Albanije službeno preuzela jednogodišnje predsjedavanje CEFTA-om.
Vijesti / Flash | 29. 01. 2020. u 18:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: MVTEO BiH / BiH preuzela jednogodišnje predsjedavanje CEFTA-om

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Briselu sa generalnim direktorom Direkcije Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christianom Danielssonom.

Ministar Košarac rekao je da je za prvu službenu inozemnu posjetu odabrao Brisel jer smatra da suradnja sa institucijama EU mora biti intenzivirana na obostranu korist, posebno imajući u vidu opredjeljenje Vijeća ministara BiH da ubrzano radi na napretku BiH ka EU, kao glavnom vanjskopolitičkom prioritetu, poštujući ustavne i zakonske nadležnosti svih razina vlasti u BiH.

Fokus današnjeg sastanka bio je na provođenju CEFTA Sporazuma, budući da je BiH danas od Albanije službeno preuzela jednogodišnje predsjedavanje CEFTA-om.

Sugovornici su konstatirali da u provođenju CEFTA Sporazuma postoje određeni problemi, koji su prvenstveno u vezi sa nepoštovanjem standarda CEFTA-e.

Zaključeno je da je potrebno zalagati se za zaključivanje Dodatnog protokola 7 o rješavanju sporova, koji bi povećao učinkovitost postojećeg rješavanja CEFTA sporova.

Ministar Košarac rekao je da će zaključivanje spomenutog protokola biti jedan od prioriteta ovogodišnjeg predsjedavanja BiH CEFA-om.

Na sastanku je bilo riječi i o inicijativi za uspostavljanjem ''mini Šengena''. U tom kontekstu, generalni direktor Direkcije Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Danielsen ocijenio je da je spomenuta inicijativa politički prihvatljiva, ali pod uvjetom da dobije potporu svih zemalja Zapadnog Balkana.

Sugovornici su razmijenili mišljenje i o stranim investicijama, te ukazali na značaj poštovanja socijalnih, ekonomskih i ekoloških standarda EU.

Foto: MVTEO BiH / BiH preuzela jednogodišnje predsjedavanje CEFTA-om

Ministar Košarac informirao je generalnog direktora Direkcije Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju o pitanju izgradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora, što je otvoreno bilateralno pitanje između BiH i Hrvatske. Naglasio je da u BiH postoji jedinstven stav svih razina vlasti da je spomenuta namjera Hrvatske neprihvatljiva.

Predstavnici Direkcije Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju izrazili su spremnost da u duhu dobrosusjedskih odnosa sugeriraju nadležnim institucijama i vlastima u Hrvatskoj da uključi predstavnike BiH u ekspertsku analizu utjecaja spornog odlagališta na životnu sredinu, kao i u usvajanje strateških planova u vezi sa izgradnjom odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori.

Generalni direktor Direkcije Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Danielsen najavio je da će ovo pitanje biti delegirano na predstojećem samitu EU – Zapadni Balkan, koji će početkom svibnja biti održan u Zagrebu, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close