Nakon osam godina

BiH pripremila novi ugovor o graničnim prijelazima s Hrvatskom

Ako novi ugovor, koji je BiH skrojila, potpišu obje strane, on će automatski van snage staviti onaj koji su dvije zemlje potpisale još u lipnju 2013. godine.
Vijesti / Flash | 03. 06. 2021. u 19:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo sigurnosti BiH pripremilo je Nacrt ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima (GP), koji bi konačno trebao olakšati putnicima prelazak zajedničke granice između dvije zemlje.

Podsjetimo, trakavica je zabilježena nedavno, kada je odluka Hrvatske, po kojoj bi pet graničnih prijelaza između te zemlje i BiH bilo neupotrebljivo za kamione, razbjesnila bh. vozače teretnjaka.

Ako novi ugovor, koji je BiH skrojila, potpišu obje strane, on će automatski van snage staviti onaj koji su dvije zemlje potpisale još u lipnju 2013. godine, prenose Nezavisne

Prošlog tjedna, podsjetimo, kada je riječ o prelasku kamiona bili su sporni granični prijelazi Ivanica - Gornji Brgat, Velika Kladuša - Maljevac, Brčko - Gunja, Strmica - Strmica i Osoje - Vinjani Gornji.

Nacrt ugovora o graničnim prijelazima

U dokumentu koji je pripremilo Ministarstvo sigurnosti BiH ovi granični prijelazi su svrstani u red onih preko kojih bi se trebao odvijati i promet roba.

Prema Nacrtu ugovora, prijelazi za međunarodni drumski robni i putnički promet sa svim inspekcijskim službama bili bi GP Gradiška - Stara Gradiška (do stavljanja u funkciju novog mosta, kada bi ta lokacija preuzela ovu ulogu), potom Bijača - Nova Sela, te Svilaj - Donji Svilaj (nakon što taj GP bude stavljen u funkciju).

Kao granični prijelazi za međunarodni drumski robni i putnički promet, preko kojih bi bio dopušten i prijevoz robe koja podliježe fitosanitarnoj kontroli, označeni su Orašje - Županja, Izačić - Ličko Petrovo Selo, Gorica - Vinjani Donji, Ivanica - Gornji Brgat te Kamensko - Kamensko.

U red graničnih prijelaza za međunarodni robni i putnički promet svrstani su Brčko - Gunja, Šamac - Slavonski Šamac, Brod - Slavonski Brod, Gradina - Jasenovac, Velika Kladuša - Maljevac, Strmica - Strmica, Osoje - Vinjani Gornji, Neum 1 - Klek, Neum 2 - Zaton Doli te Novi Grad - Dvor.

14 prijelaza za drumski promet

Ukupno 14 graničnih prijelaza služilo bi za međunarodni drumski putnički promet, a u pitanju su Kostajnica - Hrvatska Kostajnica, Ripač - Užljebić, Prisika - Aržano, Orahovlje - Orah, Crveni Grm - Mali Prolog, Zvirići - Prud, Doljani - Metković te Trebimlja - Čepikuće.

Na tom popisu su i granični prijelaz u Gradišci, potom Kozarska Dubica - Hrvatska Dubica, Gabela - Gabela Polje 1, Hadžin Potok - Bogovolja, Tržačka Raštela - Kordunski Ljeskovac, te Vaganj - Bili Brig.

Za željeznički promet između BiH i Hrvatske predviđeni su granični prijelazi Brčko - Drenovci, Šamac - Slavonski Šamac, Dobrljin - Volinja, Martin Brod - Ličko Dugo Polje te Čapljina - Metković.

Dokument, u kojem su pobrojani ovi granični prijelazi, trenutno je u formi konzultacija, a za sad je neizvjesno kada će biti ponuđen hrvatskoj strani.

Predviđeno je da ugovor ostaje na snazi neodređeno vrijeme, s tim što se u svako doba može izmijeniti i dopuniti ako na to pristanu obje strane. Pritom, svaka ugovorna strana može otkazati ugovor.

Slobodan prijevoz robe

Podsjetimo, već godinama je preko graničnog prijelaza Novi Grad - Dvor onemogućen prijevoz robe, a po novom ugovoru, pristane li na to hrvatska strana, trebalo bi podignuti rampe i za kamione.

"Naša inicijativa traje praktično od ulaska Hrvatske u EU. Činjenica je da, s kim god sam razgovarao, nema pravog odgovora zašto se to dogodilo. To je greška koju je trebalo ispraviti. Svakako da to gospodarstvenici očekuju i to je njihov zahtjev", rekao je za "Nezavisne novine" Miroslav Drljača, načelnik općine Novi Grad.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za međunarodni i unutarnji transport RS, pozdravlja to što je u planu da za teretni promet bude otvoren GP Novi Grad - Dvor, ali i iznosi nekoliko primjedbi.

"Recimo, inzistiramo na tome da se na frekventnim graničnim prijelazima uvede dvadesetsatno radno vrijeme, odnosno da 24 sata radi Fitosanitarna inspekcija jer u suprotnom ništa nam ne vrijedi", rekao je Grbić.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH podsjećaju da ih je Savjet ministara BiH u svibnju prošle godine zadužio da rade na izradi novog ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima.

"Ovim ugovorom stječu se uvjeti za lakši prelazak zajedničke državne granice, odnosno uspostavlja se jednostavan i efikasan sustav kontrole prelaska", naveli su iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close