Izaslanstvo BiH u New Yorku

BiH predana provedbi UN-ove Agende 2030

Agenda 2030., usvojena 2015. godine, postavila je 17 ciljeva održivog razvoja, kao novi globalni okvir u kojem su ekonomski, društveni i ekološki elementi integrirani u sveobuhvatnu razvojnu strategiju.
Vijesti / Flash | 17. 07. 2019. u 11:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / Izaslanstvo BiH u New Yorku na političkom Forumu

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodi izaslanstvo BiH od 15. do 19. srpnja na Političkom forumu o održivom razvoju na visokoj razini (HLPF) pod okriljem Gospodarskog i socijalnog vijeća – ECOSOC-a u New Yorku.

Na Forumu, koji se ove godine održava pod nazivom „Osnaživanje ljudi i osiguranje uključenosti i jednakosti“, raspravlja se o provedbi ciljeva UN-ove Agende 2030. za održivi razvoj, koja bi, među ostalim, trebala doprinijeti iskorjenjivanju siromaštva, smanjivanju gladi u svijetu, zaštiti čovjekove okoline i suočavanju s klimatskim promjenama.

Agenda 2030., usvojena 2015. godine, postavila je 17 ciljeva održivog razvoja, kao novi globalni okvir u kojem su ekonomski, društveni i ekološki elementi integrirani u sveobuhvatnu razvojnu strategiju.

U sklopu Foruma, Brkić je predstavio Dobrovoljni nacionalni pregled Bosne i Hercegovine o provedbi UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj (Voluntary National Review). Tom prigodom je istaknuo da je Bosna i Hercegovina u potpunosti predana provedbi Agende 2030, kao najopsežnijem sporazumu o globalnom održivom i transformacijskom razvoju članica Ujedinjenih naroda.

Naglasio je da se u slučaju Bosne i Hercegovine Agenda 2030 jednako odnosi kako na mir tako i na razvoj. Ocijenio je da se u BiH pristupanje Europskoj uniji, Agenda 2030 i ciljevi održivog razvoja doživljavaju kao obostrano jačanje i komplementarni procesi koji potiču institucije i građane da teže boljem društvu i budućnosti. Dodao je da se UN-ov Program održivog razvoja do 2030. i njegova transformacijska priroda, utjelovljeni u 17 ciljeva održivog razvoja, u Bosni i Hercegovini doživljavaju kao šansa i poluga promjena za sveobuhvatno poboljšanje socijalnih, ekonomskih i ekoloških aspekata života naših žitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close