Privremeno

BiH postaje migracijski centar

Naime, kako je objašnjeno, mnogi u EU skeptični su da će najavljena reforma Dublinskog ugovora, koji definira pitanja migranata i viznog sistema, uroditi plodom
Vijesti / Flash | 13. 06. 2018. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko reforma europskog azilantskog sustava propadne, jedna od mogućih opcija o kojima se razmišlja je da se naprave privremeni prihvatni kapaciteti u zemljama koje graniče s Europskom unijom, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, a nalaze se na migrantskim rutama, rekao je "Nezavisnim" izvor u europskim institucijama.

Naime, kako je objašnjeno, mnogi u EU skeptični su da će najavljena reforma Dublinskog ugovora, koji definira pitanja migranata i viznog sistema, uroditi plodom, pa se kao sljedeća opcija navodi mogućnost da EU zemljama zapadnog Balkana ponudi izdašnu financijsku pomoć za smještaj i procesuiranje migranata koji idu ka EU, koji bi privremeno bili smješteni tu dok im ili ne odobre boravak u nekoj od zemalja EU, ili ih ne vrate u matične zemlje iz kojih dolaze.

Kao jedan od mogućih modela spominje se ugovor koji je EU napravila s Turskom, koja od EU treba da dobije nekoliko milijardi eura za osiguranje smještaja nekoliko milijuna migranata koji bježe iz Sirije i drugih bliskoistočnih zemalja, s tim da bi u zemljama zapadnog Balkana, ako bi bio potpisan sličan sporazum, broj migranata bio značajno manji.

Kao dugoročan plan, EU ima namjeru značajno povećati sredstva i pomoći reforme u sjevernoafričkim i drugim zemljama iz kojih se pojavljuju ekonomski migranti, kako bi ih se motiviralo da ne napuštaju svoje kuće, kao i one koji su ilegalno u zemljama Europe da se motiviše da se vrate svojim kućama.

Kako je vidljivo iz odgovora Delegacije EU u Sarajevu, EU još ne razmišlja o ovakvim mjerama, ali namjerava nastaviti pružati tehničku i financijsku pomoć.

Navode da je EU samo prošlog tjedna  osigurala milijun i pol eura BiH za zbrinjavanje migranata koji se već nalaze u zemlji, a za očekivati je da će EU i u narednom periodu nastaviti pružati pomoć bh. vlastima da se izbore s ovim izazovima.

"Za regiju zapadnog Balkana je od 2007. godine kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) dodijeljena pomoć u vezi s migracijama od 208,5 milijun eura. To uključuje podršku podizanju standarda kontrole granica, podizanju standarda u objektima za prihvat tražitelja azila, usklađivanju standarda procedura za azil sa standardima EU, te zaštiti i pružanju pomoći migrantima i izbjeglicama u regionu", naveli su u Izaslanstvu.

Dodaju da je EU financirala izgradnju Prihvatnog centra za iregularne migrante u Istočnom Sarajevo, kao i da je trenutno u pripremi projekat za opskrbu Granične policije opremom u vrijednosti od dva milijuna eura.

"EU će nadalje kroz novi program IPA 2017. pružiti podršku podizanju kvaliteta graničnih kontrola kroz poboljšanje informacijskih sistema graničnih kontrola i infrastrukture graničnih prelaza sa 4,5 milijun eura, te unapređivanju Migracijskog informacijskog sistema u vezi s biometrijskim podacima stranaca sa 2,5 milijuna eura", naveli su oni. Dodali su i da EU financira regionalni projekt koji provode IOM i Frontex od 2,5 milijuna eura, a koji pruža podršku u oblastima borbe protiv krijumčarenja ljudi i migracija kroz regionalne obuke i radionice.

Oni ističu da rješenja problema iregularnih migranata uključuju humanitarne, pravne i sigurnosne aspekte, ali i ističu da su kapaciteti za prijem, registraciju i identifikaciju među najvažnijim procesima u ovom kontekstu. Podsjećanja radi, Mađarska je već zatvorila svoje granice prema Srbiji, hrvatska policija je u nekoliko navrata već pucala po migrantima, a Austrija je nedavno upozorila da će i ona zatvoriti granice.

Kopirati
Drag cursor here to close