Staša Košarac

BiH pokreće međunarodni arbitražni spor ako Hrvatska ne odustane od Trgovske gore

On je informirao ministra Ćorića o procjenama da će izgradnja odlagališta na Trgovskoj gori ugroziti 250.000 stanovnika u 13 općina u slivu rijeke Une i da će negativno utjecati na životnu sredinu, ali i da je riječ o ozbiljnom sigurnosnom problemu.
Vijesti / Flash | 07. 04. 2020. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas telefonskim putem sa ministrom za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske Tomislavom Ćorićem o namjeri ove zemlje da izgradi odlagalište za radioaktivni i nuklearni otpad na lokalitetu Trgovska gora, u neposrednoj blizini granice sa BiH.

Ministar Košarac rekao je da je upoznat sa nedavnom odlukom resornog Ministarstva Hrvatske da ustupi lokaciju bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u općini Dvor na upotrebu Fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nuklearne elekrtane ''Krško'' radi izrade studije utjecaja na životnu sredinu.

Ministar Košarac apostrofirao je da je stav nadležnih institucija na svim razinama vlasti u BiH da je namjera Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad u neposrednoj blizini granice potpuno neprihvatljiva, te izrazio nezadovoljstvo činjenicom da Hrvatska ne odustaje od bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac kao preferentne lokacije za sporno odlagalište.

On je informirao ministra Ćorića o procjenama da će izgradnja odlagališta na Trgovskoj gori ugroziti 250.000 stanovnika u 13 općina u slivu rijeke Une i da će negativno utjecati na životnu sredinu, ali i da je riječ o ozbiljnom sigurnosnom problemu, budući da se radi o vrlo trusnom području.

Ministar Košarac poručio je da će inzistirati na formiranju pravno-ekspertskog tima u BiH koji će se baviti ovim otvorenim pitanjem sa susjednom zemljom, kao i na privrženosti Konvenciji o procjeni okolinskih utjecaja u prekograničnom kontekstu (ESPOO), kojom se Hrvatska obvezuje da će surađivati sa BiH, kao zainteresiranom stranom.

Ministar Ćorić podsjetio je da Hrvatska i Slovenija do danas nisu postigle suglasnost o zajedničkom rješavanju zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina u Sloveniji, te da ukoliko ne postignu dogovor, obje zemlje će biti prinuđene da skladište svoje količine radioaktivnog otpada.

Tijekom telefonskog razgovora, ukazano je na potrebu da, u skladu sa ESPOO Konvencijom, stručna javnost iz BiH bude uključena u sve procese kako bi mogla da korespondirati i iznositi svoje argumente ukoliko vojno skladište Čerkezovac bude određeno kao definitivna lokacija za skladištenje radioaktivnog otpada.

U slučaju da Hrvatska bude inzistirala na predmetnoj lokaciji, ministar Košarac poručio je da će BiH pokrenuti međunarodni arbitražni spor, te da se nada da će ovo pitanje ipak biti riješeno diplomatskim putem.

Nakon telefonskog razgovora sa ministrom Ćorićem, ministar Košarac zakazao je za danas hitnu videokonferenciju sa entitetskim ministrima nadležnim za zaštitu životne sredine Srebrenkom Golić i Editom Đapo, te članovima parlamentarne grupe ''Zeleni klub'' Sašom Magazinovićem i Jasminom Emrićem i načelnikom općine Novi Grad Miroslavom Drljačom.

Kopirati
Drag cursor here to close