'Susjedski odnosi'

BiH oštro protiv odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

"Presedan je da netko gradi odlagalište nuklearnog otpada na granici sa susjedima. Tako se ne gradi suživot i dobrosusjedski odnosi", rekla je ministrica Golić.
Vijesti / Flash | 24. 08. 2020. u 18:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Resorni ministri s razine države BiH i dvaju entiteta u ponedjeljak su se oštro usprotivili inicijativi Hrvatske o izgradnji odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori nedaleko od granice s BiH tvrdeći kako bi se na taj način ugrozio opstanak ljudi, turizam i poljoprivreda.

Sudjelujući na online konferenciji o utjecaju odlaganja nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora na turistički razvoj, državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac je istaknuo kako Hrvatska planira izgradili odlagalište otpada uz dva parka prirode što bi ugrozilo proizvodnju zdrave hrane i razvoj turizma.

"Izgradnja spornog odlagališta može eliminirati mogućnost razvoja ovih djelatnosti, a stanovništvo osuditi na ekonomsko propadanje i iseljavanje”, rekao je ministar Košarac.

On je u nekoliko navrata inicirao pokretanje ekspertnoga tima koji bi počeo razgovore s Hrvatskom, no Vijeće ministara BiH s time se nije složilo zbog protivljenja hrvatskih ministara u BiH i stava ministrice vanjskih poslova Bisere Turković.

Upravo je ministrica prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije u vladi Republike Srpske Srebrenka Golić prozvala ministricu Turković što BiH nije uspostavila ekspertni i pravni tim koji bi sa stručnjacima iz Hrvatske radio na istraživanju utjecaja izgradnje odlagališta radikoaktivnog i nuklearnog otpada.

"Presedan je da netko gradi odlagalište nuklearnog otpada na granici sa susjedima. Tako se ne gradi suživot i dobrosusjedski odnosi", rekla je ministrica Golić, prenosi Hina.

Federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo istaknula je kako bi Nacionalni park Una doslovno bio uništen u slučaju izgradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada.

"Odlaganje nuklearnog i radioaktivnog otpada predstavlja najekstremniji primjer suprotnosti pojma eko-turizma. BiH mora učiniti sve kako bi zaustavila namjeru Hrvatske da na granici s BiH, na području našeg najvećeg prirodnog bogatstva i potencijala razvoja turizma, izgradi odlagalište nuklearnog i radioaktivnog otpada”, rekla je ministrica Đapo.

Kopirati
Drag cursor here to close