Skandal na pomolu

Nova blamaža: BiH ostaje bez predstavnika u Vijeću Europe!

Bosna i Hercegovina, kao jedna od 47 država članica Vijeća Europe, ima pravo da pošalje izaslanstvo od deset članova u Skupštinu, ali od siječnja 2019. godine ta mjesta su upražnjena.
Vijesti / Flash | 05. 04. 2019. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlament Bosne i Hercegovine danas je upozoren da ima još samo dva dana da podnese imena svog izaslanstva Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PACE) - ili da riskira da u Skupštini nema bh. članova za cijelu 2019. godinu, javlja agencija Patria.

Ovo je jedna od rijetih Europskih institucija gdje je BiH ravnopravna članica sa ostalim zemljama EU.

Tiny Kox (Nizozemska, UEL) i Serhiy Sobolev (Ukrajina, EPP/CD), izvjestitelji za monitoring Bosne i Hercegovine od strane PACE-a, pisali su danas predsjedavajućim oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izražavajući zabrinutost zbog 'visoke razine' mogućnosti 'da propustimo zakonski rok, a to je ponoć 6. travnja 2019. godine. Prema pravilima PSSE, Parlament ima šest mjeseci od datuma izbora da dostavi imena novog izaslanstva.

Bosna i Hercegovina, kao jedna od 47 država članica Vijeća Europe, ima pravo da pošalje izaslanstvo od deset članova u Skupštinu, ali od siječnja 2019. godine ta mjesta su upražnjena. Starom sazivu Izaslanstva nije dozvoljeno da obavlja mandat u tehničkom smislu.

Iako je iz ove europske institucije iskazano razumjevanje u kontekstu činjenice da pregovori o formiranju vlade na državnoj razini utječu na imenovanje bh parlamentarnog izaslanstva istaknuli su da "odsustvo bh parlamentarnog izaslanstva u Skupštini je veoma loš signal o sposobnosti BiH da poštuje svoje obaveze u oblastima demokracije, vladavine prava i ljudskih prava".

Isključivanjem izaslanstva BiH iz Parlamentarne skupštine Vijeća Europe smatrao bi se Međunarodnim skandalom, prenosi Patria.

Kopirati
Drag cursor here to close