Igor Crnadak

BiH očekuje službenu notu iz Hrvatske o uhićenju Dane Lukajića

Šef bh. diplomacije je izdao nalog da budu u stalnoj vezi s tijelima Hrvatske i da se što prije stupi u kontakt s ovim uhićenim bh. državljaninom.
Vijesti / Flash | 01. 07. 2018. u 12:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potvrdio je da u ponedjeljak očekuju službenu notu iz Hrvatske u vezi s uhićenjem pukovnika bivše Vojske Republike Srpske Dane Lukajića u Hrvatskoj.

Crnadak kaže da su nadležni u Veleposlanstvu BiH u subotu telefonski obaviješteni o uhićenju Lukajića.

Šef bh. diplomacije je izdao nalog da budu u stalnoj vezi s tijelima Hrvatske i da se što prije stupi u kontakt s ovim uhićenim bh. državljaninom kako bi, naveo je, došlo do posjete i utvrdilo se da su prema Lukajiću ispoštovana sva zajamčena prava i da se s njim postupa na odgovarajući način.

''Iz ovog što je hrvatska policija dosad priopćila vidi se da je u pitanju optužba za ratni zločin'', rekao je ministar vanjskih poslova BiH.

Povodom izjave entitetskog predsjednika Milorada Dodika da je uvjeren da će član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić prosvjedovati i tražiti od hrvatskih vlasti da što prije osiguraju Lukajićevo puštanje na slobodu, Crnadak je rekao da je ovom trenutku važno da svatko pomogne koliko može.

''Nema potrebe da se na bilo koga prebacuje odgovornost. S obzirom na činjenicu da je SNSD Milorada Dodika u bratskim vezama s HDZ-om i na njegovu izjavu da 'srpske interese u Predsjedništvu BiH brani Dragan Čović', očekujem i pozivam ga da se u ovo najizravnije uključi i iskoristi svoje bliske veze s hrvatskim političarima kako bi izvukli maksimum iz tih njegovih dobrih veza i pomogli u ovom slučaju Lukajiću'', dodao je Crnadak.

Hrvatska policija priopćila je u subotu da je nekadašnji časnik u tijelima sigurnosti Pete vojne oblasti JNA Dane Lukajić (67) uhićen u Ličkom Petrovom Selu zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Manjača kod Banja Luke u rujnu 1992. godine.

Iz hrvatske policije su naveli da je Lukajić, koji je državljanin BiH, priveden u prostorije zagrebačke policijske uprave.

Kopirati
Drag cursor here to close