Kišna noć

BiH: Nove padavine uzrokovale porast rijeka, najviše kiše palo u Zenici

Najviše padavina osim na području centralne Bosne - Zenice, registriran je i u pojedinim dijelovima istočne Bosne, te istočne Hercegovine.
Vijesti / Flash | 17. 07. 2018. u 08:39 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Kiša u Mostaru

Nove padavine uzrokovale su porast svih vodostaja u Bosni i Hercegovini, ali za sada, nema prijetnji od poplava i izlijevanja rijeka iz svojih korita. 

Nivo rijeke Bosne u Reljevu (Sarajevo) dostigao je visinu od 147 centimetara i ima tendenciju rasta, isto kao i na području Zenice gdje je vodostaj 132 centimetara i dalje raste. 

Očekuje se i dodatni porast nivoa rijeke Bosne s obzirom kako je područje centralne Bosne, a posebno Zenice ono u kojem je u posljednjem periodu registrirano najviše količina padavina. 

Nivo rijeke Une u Bihaću iznosi 31 centimetar i ima tendenciju rasta, dok je u Martin Brodu njena visina 49 i stagnira. 

U porastu je i nivo Sane te tako ona u Sanskom Mostu iznosi 102 centimetra i raste, kao i u Vrhpolju gdje je visina 66 centimetara. 

Rijeka Miljacka u Sarajevu (Ćumurija) visine je 115 centimetara i ima tendenciju rasta, kao i rijeka Jala u Tuzli čija je visina 61 centimetar. 

Inače, najviše padavina osim na području centralne Bosne - Zenice, registriran je i u pojedinim dijelovima istočne Bosne, te istočne Hercegovine.

Tako je najviše kiše palo u Han-Pijesku, na Ivan-Sedlu, Rudom, Zvorniku, u Nevesinju, na Bjelašnici, u Jajcu, Sanskom Mostu, Sarajevu i Tuzli. 

Nešto manje padavina bilo je na području Banja Luke, Bosnaskog Novog, Livna, Mostara, Sokoca i Višegrada. 

Najmanje padavina registrirano je na području Bihaća, Bijeljine, Bileće, Bosanske Gradiške, Bugojna, Doboja, Gacka, Gradačca, Prijedora, Srebrenice i Trebinja. 

Kopirati
Drag cursor here to close