Pribeov izvještaj zaboravljen

BiH nije briga za izvještaje svjetskih pravnih eksperata

Pribeov izvještaj zaboravljen
Vijesti / Flash | 26. 03. 2021. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je od objavljivanja izvještaja njemačkog pravnog eksperta Reinhard Priebea o stanju u pravosuđu BiH prošlo gotovo godinu i po, predstavnici međunarodnih institucija konstatiraju da još ništa nije urađeno na njegovoj implementaciji.

Primjera radi, u izvještaju o napretku Europske komisije naglašeno je da vlasti u BiH i pravosudni sistem nisu poduzeli potrebne aktivnosti da adresiraju probleme koji su naglašeni u Pribeovom izvještaju.

Iz Veleposlanstva Njemačke u BiH je "Nezavisnim" rečeno da je za žaljenje činjenica da od objavljivanja Pribeovog izvještaja gotovo da nije bilo javnih debata o sadržaju samog izvještaja od strane vlasti, bilo s ekspertima, bilo s građanskim društvom.

"Potrebne reforme se i dalje ne provode s odlučnošću i hitnošću koja je neophodna. Takvo postupanje ne pomaže ubrzavanju puta BiH ka EU", naglasili su oni.

Podsjetili su da su poboljšanja u oblasti pravne države u centru 14 ključnih prioriteta u Mišljenju Europske komisije o kandidaturi BiH te da su ovo oblasti koje se moraju značajno ispuniti prije početka pregovora o članstvu kao i da Pribe u svom izvještaju dopunjava i naglašava ono što je već rečeno u Europskoj komisiji.

"U središtu je reforma Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, ali i u brojnim drugim područjima Pribe daje točan hodogram sprovođenja potrebnih reformi", rečeno je.

U Veleposlanstvu SAD za "Nezavisne" kažu da SAD čvrsto vjeruju da je jačanje vladavine zakona u BiH izuzetno važno, a da pravosudni sektor u tome ima integralnu ulogu.

"U Pribeovom izvještaju date su ključne preporuke za unapređenja u oblasti vladavine zakona u BiH, a time napretka BiH na putu ka EU. Ove preporuke uključuju usvajanje amandmana na Zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću te usvajanje i sprovođenje zakona o sukobu interesa i zakona o javnim nabavkama. Mora se ostvariti napredak u vezi s ovim inicijativama i SAD vjeruju da je konzistentan i postepen napredak moguće postići tijekom ove godine", kažu oni.

Ističu da svi predstavnici pravosuđa u BiH treba da budu pravi primjeri javnih službenika koji štite vladavinu zakona i rade u korist svih građana BiH podjednako efikasno, bez obzira na političku pripadnost.

"Naročito se VSTV mora pridržavati najviših standarda, pošto je njegova suštinska uloga izgradnja pravosudnog sistema koji je pravičan, nepristran i ne podliježe nikakvom utjecaju", istakli su i dodali da će Veleposlanstva SAD u BiH nastaviti podržavati sve predstavnike pravosuđa koji su posvećeni poboljšavanju stanja u pravosudnom sektoru u BiH, kao i, kako naglašavaju, u procesuiranju predmeta u oblasti korupcije i jačanju povjerenja javnosti u sustav.

"Unapređenje vladavine zakona i borba protiv korupcije i dalje su najvažniji zadatak za BiH, to je egzistencijalno pitanje za BiH", naglasili su.

Delegacija EU u BiH priopćila je jučer da su jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije i dalje u samoj srži procesa europskih integracija Bosne i Hercegovine.

"Kao što je navedeno u Izvještaju nezavisnih eksperata (Priebe i dr.) o vladavini prava u BiH, kultura integriteta je neophodna da bi društvo bilo uspješno u suzbijanju korupcije, pri čemu je integritet nositelja pravosudnih funkcija od najveće važnosti.

Parlamentarna skupština BiH je 2020. godine zatražila od Vijeća ministara BiH da usvoji akcioni plan za sprovođenje preporuka iz Pribeovog izvještaja. Nacrt akcionog plana sačinilo je Ministarstvo pravde BiH te je sada na Vijeću ministara da učini naredni korak i što prije usvoji konačnu verziju", dodali su oni.

Nadalje, očekuju od VSTV BiH i novog rukovodstva da služe kao primjer pri usmjeravanju širih reformskih procesa kako bi se vratilo povjerenje građana u nezavisno i nepristrano pravosuđe. Kako bi ovaj proces bio kredibilan, potrebno je da vlasti BiH prvo usvoje izmjene i dopune Zakona o VSTV-u koje se odnose na integritet.

Nakon ovosedmične objave Mišljenja Venecijanske komisije o nacrtu ovih izmjena i dopuna, a u kojem se pozdravlja predloženo uspostavljanje odjela za integritet u okviru Sekretarijata VSTS-a, apeliraju na bh. vlasti da uzmu u obzir relevantne preporuke i pristupe izmjeni Zakona o VSTV-u bez bilo kakvog daljnjeg odgađanja.

U Misiji za europsku sigurnost i suradnju u BiH (OESS) za "Nezavisne" kažu da se BiH i dalje bori sa stvaranjem efikasnog i nezavisnog pravosuđa, usprkos opsežnim pravosudnim reformama koje su sprovedene, te upozoravaju da pravosuđe posebno pati od nedostatka odgovornosti i transparentnosti. Ističu da nedavno objavljeni treći godišnji izvještaj o odgovoru pravosuđa na korupciju, koji je izradila Misija OEBS-a u BiH, pruža dokaze za ovakav zaključak.

"Analiza Misije sugerira da VSTV ne ispunjava svoje obaveze u pogledu pridržavanja etičkih standarda i osiguranja odgovornosti u pravosuđu", kažu oni.

Upozoravaju da je pravosuđe sve više izloženo direktnim napadima, kao i drugim suptilnijim oblicima uplitanja u njegovu neovisnost.

"Misija sa zabrinutošću primjećuje sve veći broj imenovanja sudaca koja nisu ni zasnovana na zaslugama, niti transparentna, dok disciplinski mehanizmi propuštaju držati nosioce pravosudnih i tužiteljskih funkcija odgovornim za svoje postupke. Fragmentirani pravni okvir, nedosljedna primjena zakona, nedovoljna zaštita i podrška svjedocima i žrtvama te neadekvatne vještine za sprovođenje efikasne istrage i krivično gonjenje složenih zločina ometaju pravnu sigurnost i jednakost građana pred zakonom. To rezultira širokim skepticizmom javnosti u pogledu transparentnosti i nepristranosti pravosuđa", naglasili su.

Pozdravili su izbor novog rukovodstva VSTV-a te naglasili da su im spremni pružiti podršku na postizanju zadatih ciljeva.

Podsjećanja radi, izvještaj je sastavljen nakon što policija i pravosuđe nisu uspjeli riješiti slučajeve "Dragičević" i "Memić", koji su izazvali veliku pažnju javnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close