BiH

Koga briga za zaštitu osobnih podataka?

Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH, kaže za "Nezavisne" da mi i sada imamo problema sa zaštitom osobnih podataka samo da to nitko neće da vidi, navodeći primjere da Europol i još neke europske agencije konstantno traže
Vijesti / Flash | 03. 09. 2018. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I pored toga što bi moglo biti ozbiljnih problema zbog nepreuzimanja europskog zakonodavstva u oblasti zaštite osobnih podataka, institucije BiH, prije svih Vijeće ministara BiH, ništa ne rade kako institucije i poslovni subjekti iz BiH ne bi došli u ozbiljne probleme.

Ovo se navodi u Izvještaju o zaštiti osobnih podataka za prošlu godinu, a koji će se danas naći na sjednici Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma parlamenta BiH.

"Agencija nije zadovoljna ni trenutnim stanjem ni napretkom. Do sada je postojao stalni napredak. Međutim, u 2017. došlo je do zastoja umjesto da se ubrzano radi na unapređenju zaštite osobnih podataka kao što je slučaj sa državama članicama EU i državama koje se nalaze na putu približavanja EU", navodi se u izvještaju u kojem se kao i prethodnih godina naglašava da kontrolori iz javnog i privatnog sektora uglavnom nisu poštovali relevantne pravne propise koje su dužni poštovati u svom radu.

Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH, kaže za "Nezavisne" da mi i sada imamo problema sa zaštitom osobnih podataka samo da to nitko neće da vidi, navodeći primjere da Europol i još neke europske agencije konstantno traže zaštitu osobnih podataka.

"I sada imamo te probleme i ubuduće neće moći biti suradnje bez adekvatne zaštite osobnih podataka. Poenta je da se ojača pravo na zaštitu osobnih podataka, obaveze onih koji obrađuju osobne podatke, a između ostalog i kapaciteti nezavisnih nadzornih organa. Mi sada imamo situaciju da nam tri pozicije nisu popunjene i da nemamo nikoga na prigovorima da radi i o kakvoj mi onda zaštiti osobnih podataka možemo pričati", rekao je Kovačević.

Inače, Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH skoro dvije godine traži od Vijeća ministara BiH da im se omogući zapošljavanje s obzirom na to da zbog odlaska i smrtnih slučajeva trenutno nemaju ni 27 zaposlenih koliko im je dozvoljeno zakonom.

"Primorani smo smanjiti inspekcijske nadzore, obustaviti suradnju s agencijama za državnu službu, smanjiti izdavanje prekršajnih naloga. O navedenim problemima upoznali smo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i njegove zamjenike, ali nikada nismo dobili odgovor", navodi se u izvještaju i dodaje da ne prihvaćaju selektivan pristup u odobravanju dodatnog zapošljavanja.

U izvještaju se navodi i to da u odnosu na 2016. godinu nije riješen nijedan problem kada je u pitanju rad Agencije za zaštitu osobnih podataka te da je u stanje sa zaštitom osobnih podataka još lošije, prenose Nezavisne novine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close