Mektić

BiH mora pridavati veću pozornost zaštiti od prirodnih katastrofa

Vijesti / Flash | 06. 03. 2017. u 18:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić istaknuo je da BiH mora pridavati veću pozornost zaštiti od prirodnih katastrofa te pojačavati, koliko je god moguće, sve mjere na prevenciji i otklanjanju opasnosti koje mogu dovesti do prirodnih katastrofa.

''Kada već dođe do njih, bitno je da imamo osposobljene specijalističke timove, kroz civilnu zaštitu, koji će moći vrlo efikasno raditi na sprečavanju posljedica katastrofa, spašavanje ljudskih života i umanjivanju cjelokupne materijalne štete'', kazao je.

Pojasnio je da će BiH biti domaćin NATO EADRCC (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre - EADRCC) terenske vježbe koja će biti održana u rujnu.

Više od 500 međunarodnih i 350 domaćih sudionika provjerit će spremnost djelovanja i suradnje u slučaju obilnih poplava, klizišta, odrona, zemljotresa, kemijske nesreće, rudarske nesreće, minskog incidenta, udesa automobila, izvora zračenja…

Ministar sigurnosti BiH je na današnjoj pres-konferenciji koja je najava Planske konferencije za izvođenje NATO EADRCC terenske vježbe otklanjanja posljedica katastrofe "Bosna i Hercegovina 2017", informirao da već neko duže razdoblje zajedno s NATO-om rade na osmišljavanju i realizaciji ove vježbe.

''Glavni cilj vježbe bilo bi uvježbavanje raznih situacija spašavanja, od eventualnih prirodnih ili drugih nesreća, a kojima je BiH podložna'', pojasnio je.

Također je napomenuo da je Vijeće ministara BiH kroz proračun za ovu godinu izdvojilo oko 700.000 KM kao doprinos BiH u pokrivanju troškova vježbe.

Kako je rekao, zamišljeno je da se ona održava na prostoru sjeveroistočnog dijela BiH, tako što će zahvatiti područje Tuzle, a radi se i na tome da se neki dijelovi vježbe održe na prostoru Republike Srpske (RS) i Brčko Distrikta BiH.

''Međutim, imamo određenih nerazumijevanja s Republičkom upravom Civilne zaštite RS-a, jer smo dobili njihov dopis da ne žele da se na teritoriji RS-a simulira i održava nijedna od predviđenih situacija tijekom vježbe'', istaknuo je Mektić.

Stoga je pozvao Republičku upravu CZ RS-a da se uključe u jedan dio vježbi na prostoru RS-a u kojem će sudjelovati i pripadnici CZ RS-a, jer, kako je naglasio, to je u interesu građana.

''Sve ovo što činimo, činimo da ojačamo vlastite kapacitete na zaštiti i spašavanju od posljedica katastrofa'', zaključio je.

Šef NATO-og EADRCC-a Günter Bretschneider kazao je da je BiH podložna prirodnim katastrofama i podsjetio na poplave iz 2014. godine.

Napomenuo je da je NATO i ranije organizirao vježbe ovog tipa te izrazio zadovoljstvo što će BiH prvi put biti domaćin ovakve jedne vježbe, čiji je cilj testiranje strukture civilne zaštite.

Razlog zbog kojeg NATO, koji je vojni savez, organizira ovakve tipove vježbi, smatra Bretschneider, jeste taj što je osnovni zadatak NATO-a da osigura sigurnost ljudi, što uključuje i odgovor na prirodne katastrofe.

Dodao je da će tijekom vježbe u rujnu pokazati kako zemlje zajedno rade kada se suoče za zajedničkim izazovom i da se ne radi o vojnoj vježbi, iako će Oružane snage BiH u njoj pružati pomoć civilnim organima kao što su činili i 2014. godine.

Otvaranje Planske konferencije za izvođenje NATO EADRCC vježbe bit će upriličeno 8. ožujka u Tuzli.

Kopirati
Drag cursor here to close