Oteto u holokaustu

BiH još uvijek nije donijela zakone da vrati imovinu Židovima

Vijesti / Flash | 24. 04. 2017. u 06:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novo istraživanje koje je nedavno provedeno, tvrdi kako "znatna količina" imovine koju su nacisti zaplijenili od Židova iz Europe još uvijek nije vraćena onima kojima pripada.

Od Drugog svjetskog rata je prošlo više od 70 godina, a neke države su samo djelomično vratile zemlju ili nekretnine koje su zaplijenjene od Židova tijekom Drugog svjetskog rata, piše Independent.

Države nisu ispunile svoje međunarodne obveze

Istraživanje je pokazalo kako nekoliko bivših komunističkih država u istočnoj Europi još uvijek nije ispunilo svoju obavezu prema Terezinskoj deklaraciji koja je donesena 2009. godine, a koja se bavi pitanjima povrata nepokretne imovine Židovima koja im je oduzeta za vrijeme holokausta.

Istraživanej je istražilo neriješena pitanja oko privatne i nepokretne imovine koju su nacisti oteli žrtvama holokausta, prenosi Index.hr.

Terezinska deklaracija govori kako niti jedna država ne bi smjela profitirati od imovine za koju ne postoji nasljednik, ali je istraživanje otkrilo kako je upravo to bio slučaj s dobrim dijelom imovine za koju nije postojao nasljednik.

Od oko 500.000 osoba koje su preživjele holokaust, polovica njih živi u siromaštvu, dok je Terezinska deklaracija predvidjela uspostavu posebnih fondova za preživjele koji su u potrebi.

Poljska i BiH nisu donijele potrebne zakone

Istraživanje je otkrilo i kako Poljska i BiH nisu uspjele donijeti zakone koji reguliraju pitanje imovine koja je oduzeta Židovima za vrijeme Holokausta kao i za vrijeme komunističkog režima.

Prema rezultatima istraživanja, najveći postotak imovine koja nema nasljednika je najvjerojatnije u Baltičkim državama i u Poljskoj, piše Independent.

"Ono što ispada kao najveća krađa u povijesti nije adekvatno riješeno", poručili su iz Svjetske Židovske organizacije za restituciju.

Nisu vraćene niti sinagoge

Imovina uključuje Židovske privatne posjede koji su sada u rukama države ili pojedinaca, i Židovske vjerske ili zajedničke zgrade poput sinagoga i zgrada društvenih organizacija koje nikad nisu vraćene lokalnim Židovskim zajednicama, piše Index.hr.

Gideon Taylor, predsjednik Svjetske Židovske organizacije za restituciju komentirao je rezultate istraživanja.

"Ovo izvješće je osvijetlilo neuspjeh nekih zemalja da se pozabave prošlošću i da vrate ono što je oduzeto. Došlo je do napretka zadnjih godina, po pitanju povrata i kompenzacije za otetu imovinu, ali, kako preživjeli umiru, Europa mora osigurati da sve zemlje ispune svoje međunarodne obaveze", poručio je.

Kopirati
Drag cursor here to close