Hazim Bahtanović

BiH ima višak lidera

Vijesti / Flash | 28. 02. 2017. u 20:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okrugli stol "Balkanska komparativna studija izbora - Prezindencijalizam političkih stranaka - ograničavanje unutarstranačke demokracije", koji je dio znanstveno-istraživačkog projekta "Balkanska komparativna studija izbora: utjecaj personalnog glasanja na unutarstranačku demokraciju", održan je danas u Sarajevu.

Ovaj projekt se provodi u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji i Makedoniji, a BiH je prvi put dobila priliku da se uključi u međunarodno relevantna istraživanja ovakvog tipa.

Uvodni referat podnio je voditelj projekta za BiH prof. dr. Suad Arnautović. U radu okruglog stola sudjelovali su predstavnici relevantnih političkih aktera u BiH koji su prezentirali svoja unutarstranačka iskustva u vezi s navedenom temom.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH (FBiH) i politički direktor Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Damir Mašić elaborirao je iskustva SDPBiH u primjeni modela "Jedan član-jedan glas", po kojem je izabran predsjednik SDPBiH između pet nominiranih kandidata.

Istakao je i tendencije prezidencijalizacije u BiH, naveo primjere Turske i Srbije te naglasio da je jedan od uzroka prezidencijalizacije političkih stranaka vezan uz sam karakter osobnosti, a ne samo uz dati politički sustav.

Zastupnica Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mensura Beganović kazala je da je iza DF-a jedan vrlo burno razdoblje koji je posljedica "viška" demokracije unutar DF-a te da je takvo stanje proizvelo politiku okrenutu prema unutarnjem jačanju i razvoju stranke. Istakla je teškoće u osiguranju podrške kvalitetnih stručnjaka radu parlamentarnih klubova, posebno u pripremi zakonskih rješenja i donošenju odluka o javnim politikama.

Generalni tajnik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo Hazim Bahtanović je ukazao na kauzalnost ustavno-pravnog poretka BiH "skrojenog" u Daytonu, kao generirajućeg faktora s jačanjem prezidencijalizma u BiH, posebno etničkog.

''Naš problem je višak lidera'', istaknuo je Bahtanović.

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ispred SDPBiH i predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva SDPBiH Mira Grgić prenijela je svoja iskustva u radu parlamentarnog kluba SDP-a, istakavši kontinuitet animoziteta između izvršne i zakonodavne vlasti.

Predsjednik stranke Snaga ekonomskog pokreta Fadil Ćerimagić iznio je tezu da "lideri postoje zahvaljujući poltronima koji ih okružuju".

Vijećnik u Općinskom vijeću Centar i gradski vijećnik Velija Katica kazao je da se lider ne rađa, već stvara. Po njemu postoje timovi koji stvaraju lidera.

''Rak rana našeg sustava su kompenzacijske liste i domovi naroda. Potrebno je i jedno i drugo ukinuti'', zaključio je Katica.

Diskusije i zaključci okruglog stola poslužit će istraživačima u izradi policy-papera koji će sadržavati preporuke nacionalnog tima BiH, priopćeno je iz Društva Promocult Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close